Вторник, 22 Януари 2019 00:00

Нови дарения получи Исторически музей – Павликени

  Предмети от бита, етнографски материали, снимки, документи и картини са сред най-новите дарения в Исторически музей – Павликени. Всяко от тях е с различна стойност за историята на Павликени и Павликенския край и е изключително ценно за музея.

  Най-значителното дарение от миналата година са над 500 движими културни ценности от с. Мусина. Дарителят е кметът на селото Христо Иванов Минчев, който дари предмети, снимки и документи. Сред дарените предмети са мебели, детска количка, фотоапарат от 1935 г., щик от Първата световна война, етнографски материали, телефонен номератор и др. Благодарение на дарението фондът на музея се обогати значително.

Друго голямо дарение беше направено от д-р Йорданка Попова, лекар по дентална медицина в Павликени, което се състои от пишеща машина, закачалка от парен бук и колекция от картички. Колекцията е събирана от дъщеря й и се състои от над 7 000 пощенски, поздравителни и коледни картички, като най-старата от тях е от 1912 г. Пишещата машина е модел „Адлер” и е от първата половина на XX в.

  Дарение направи и Паулина Лазарова от с. Вишовград, която подари на музея етнографски материали, 3 пишещи машини и документи. Различни етнографски материали дариха и Стефан Тонков от с. Караисен, Димитър Митков от с. Долна Липница, Весела Николаева от с. Караисен, Валентин Иванов от Павликени, Мирослав Димитров от с. Патреш, Силвия Дечева от с. Долна Липница и Йордан Кабаиванов от Павликени, който подари автентична дървена веялка. Монетни дарения направиха Илияна Устапеткова и Кирил Пачев от Павликени.

  А последното дарение, на което се радва музеят в началото на годината, са три картини на съвременни български художници, подарени от д-р Колю Бянов – почетен гражданин на Павликени и дългогодишен дарител на институцията. Живописното платно „Колоната“ е втората творба от художничката Десислава Денева, която д-р Бянов подарява на художествения отдел на музея. Другите две картини, подарени от доктора, са графиката на Росен Тошев „Колизеумът“ и смесената техника на Катерина Димитрова „Женско тяло“.

  Колективът на Исторически музей – Павликени изказва искрени благодарности на своите дарители, които дават добър пример за подражание. Защото дарителството е не само израз на щедрост, добро възпитание и отношение към културно-историческото наследство, но е и ярка проява на богата душевност и недвусмислено доказателство за родолюбие.

 

Сашка Кирилова, уредник в ИМ - Павликени

 

Прочетена 426 пъти Последно променена в Вторник, 26 Март 2019 11:20

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.