Вторник, 22 Януари 2019 00:00

Две речни корита ще бъдат обезопасени по съвместен проект на Павликени и Кълъраш

  Партньорите от българска и румънска страна по проект „Ефективно управление при извънредни ситуации в трансграничния регион Кълъраш - Велико Търново”, код на проекта ROBG 481, проведоха първо работно заседание в Павликени. 

  Във връзка с изпълнението на подписания договор водещият партньор Окръжен съвет – Кълъраш отправи покана към членовете на проектния екип, експертите от Община Павликени, Инспектората по извънредни ситуации – Кълъраш и жандармерията на окръг Кълъраш да участват в първата среща, която се проведе в българската община.

  „За Павликени е изключително важно участието в този съвместен проект, защото ние трябва да бъдем подготвени за извънредните ситуации. В нашите сили и способности е да осигурим превенция и предварително да предприемем нужните мерки за избягването на кризи”, обърна се към гостите кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов, който беше домакин на срещата. Той подчерта, че в рамките на съвместния проект се предвиждат действия за възстановяване и рехабилитация на речните корита на реките Михалска и Ломя. Установено е, че трябва да се почистят падналите дървета и храсти в реките, както и да се извадят натрупалите се тежки материали. Коритата на реките ще бъдат ремонтирани и нивелирани, така че да бъдат избегнати преливания от реките. 

  Предвидено е закупуването на офроуд машина, оборудвана с камери за слаба видимост, която ще бъде използвана при извънредни ситуации за спасяване на хора и животни, както и може да бъде използвана за наблюдение на домове, за защита и ограничаване на имуществените престъпления. Проектът предвижда закупуването на още няколко специализирани машини, както и обучения и тренинги на екипите. 

  Стойността на целия проект е 949 800 евро, от които 473 000 евро са определени за дейности в община Павликени. Проектът e финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  Инж.Емануил Манолов припомни, че през недалечната 2005 г. вследствие на поройните дъждове преля река Ломя. В село Бутово водната стихия събори 7 къщи и над 30 стопански постройки. Залети бяха четири моста, над 70% от жилищата и 80 декара дворове. Хората в селото и до днес с мъка си спомнят за страшното бедствие.

  Само преди година река Михалска също излезе от коритото си и заплашваше да залее село Михалци. За щастие бедствието премина с малки материални щети.

  Работната среща продължи два дни. В рамките на дискусията бяха представени националните системи за управление при кризисни ситуации в Румъния и в България, мисиите на жандармерията в Румъния в сферата на обществените извънредни ситуации и във връзка със защитата на населението.

 

Прочетена 701 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.