Вторник, 18 Юли 2017 00:00

Биеналето във Венеция: да живее изкуството!

На 13 май 2017 година във Венеция отвори врати новото издание на уникалния арт форум Биенале Венеция. То си е извоювало славата на световна Олимпиада по Изкуство и събира в града на каналите най-доброто от цял свят. Експозициите са разположени в два изложбени центъра – Арсенале – залите на старите докове, и в Градините на Венеция. 

През това време от годината Венеция е хиляди квадратни метри от готически камък и бароков мрамор, безброй арт галерии, шедьоври висящи от олтарите в църквите и параклиси, както и съкровищница от обществени скулптури. Както и Биенале.

Любопитен факт е, че много от проектите за световното арт-изложение са създадени на място с участието на публиката. Така например посетителите могат да станат част от „Свещеното място“ на Ърнест Нету и да се се смесят с местните жители на амазонската джунгла.

Тази година Венеция буквално е „в ръцете” на Лоренцо Куин, които изскачат директно от канала. Скулптурата на Джеймс Лий Байърс също блести в близост до Канале Гранде. Американският романтик и мистик не е вече между живите, но издигнатата на публично място „Златна кула” е сбъдната негова мечта, която свързва противоположностите и символизира възнесението.

Изложбата на един от най-скъпо продаваните съвременни художници Деймиън Хърст се превърна в истинско събитие във Венеция. „Съкровищата на потъналия кораб „Невероятни“ (Wreck of the Unbelieveble) разбуни духовете на неговите фенове и критици и го постави отново между мита и реалността.

Изложбеният център Арсенале на Биенале 2017-а година във Венеция отново успява да вземе дъха и да свърже с невидими нишки посетители и художници-авангардисти. 

Инсталацията на Русия отново успява да обърне представите за това как тази страна се отнася към историята си и своите герои.

Ще попаднете и в света на магичния реализъм на Латинска Америка и мистичното преживяване в шатрата на магиите.

Ив Ариза от Андора ви кани на „прослушване“ в своя уникален свят на вибрации и звуци. Павилионът на малката държава представя енигматичната Ив, която създава образ на съвременното общество от глина, отпечатък на устни и … уникална мелодия. 9000 керамични фигури съставят съвременна географска карта на света, в която всяка представена фигура е с различен цвят, обем и вибрация.

Представяме ви и Джардини – живописна градина край морето, събрала павилионите на отделните държави. Японският павилион е обърнат с краката нагоре в буквалния смисъл от японския автор Такахиро Ивасаки. Роден в Хирошима, той носи в себе си отношението към трагичната история на своя град. Обърнатата перспектива на проекта позволява ва посетителите да проврат глави през дупка на пода и да погледнат на света около нас от различна гледна точка.

Корейският павилион събира изключителни коментари с произведенията на двама автори. Коди Чой репликира легендарната скулптура на Роден „Мислителят“ като го изгражда от розова тоалетна хартия. А Лий Уан преосмисля времето по нов начин – колко часа трябва да работиш, за да си позволиш храна според мястото, в което живееш и професията си.

Павилионът на Русия е разделен на три различни зони, които отново спираха дъха на посетителите.

Пространството на Гриша Брускин се нарича „Смяна на сцената“. Тревожните събития и развитието на надигащата се агресия, терора, ирационалното поведение на масата – както и стратегията за контрол и регулация ви вкарват във визуален спектакъл.

Рециклираща Група е създала своето „Блокирано Съдържание“. Това е отражение върху живота и смъртта във виртуалното царство, където „блокирането” е равно на смърт. Концептуален диалог с изображения от Деветия кръг на Ада от Божествената комедия на Данте.

 

Прочетена 1081 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.