Сряда, 16 Октомври 2019 07:42

Александър Нанков, собственик на фирма „Алекс ОК“, основен превозвач в общината: „Ако не беше инж. Емануил Манолов, междуселищният транспорт вече щеше да е спрян“

- Г-н Нанков, стотици жители на нашите населени места разчитат на Вашите автобуси за превоз до Павликени. Кои са основните проблеми на междуселищния транспорт?

- Запознат съм добре с тези проблеми. В малките населени места те идват от обезлюдяването на селата и намаляването на пътникопотока. Същевременно се увеличават всички разходи – и за горива, и за заплати, и разходите за обслужване. Няма частна фирма, която да може да работи без печалба. Оттам идва основният проблем и той е в национален мащаб. 

Липсата на транспорт идва и от неправилната централна политика за развитието на тази услуга и от липсата на стратегия за субсидиране. 

На много места съм апелирал, че трябва да има правилна централна политика към тази дейност в малките населени места. Трябва да се направи точен алгоритъм спрямо конкретната община, за да може хората да не остават без транспорт. 

Продължаването на съществуването на транспортната схема в община Павликени е благодарение на инж. Емануил Манолов, който чрез своите идеи и гъвкавост успява да намери пресечната точка между интересите на превозвача и на хората като страни в този процес, за да продължи да съществува дейността. Основната заслуга е на кмета, който се застъпи. Аз имам опит и с други малки общини, които изобщо нямат транспорт или имат само една линия до областния център.

- Вие изпълнявате и зимното поддържане на пътищата. Как е организирано то?

- За разлика от други общини, където има т.нар. „пасивно дежурство“ и то се заплаща без значение дали има сняг или не, тук заплащането е само когато вали сняг. Това го направи инж. Манолов, с което спестява пари на Общината. Вероятно затова не е имало други кандидати да извършват снегопочистването. 

Да, така е по-трудно, но и градът не бива да остава без качествена услуга.

- Нека поговорим и за футбола. Вие сте в управителния съвет на ФК „Етър“-Велико Търново и сте силната фигура в ръководството на отбора. Как изглежда павликенският отбор през Вашите очи?

- Доста добре съм запознат с футбола на всички нива, тъй като с „Етър“ три години бяхме във „В“ група. Знам колко е трудно и колко струва издръжката на един отбор в Трета лига. От мен само адмирации за инж.Манолов, тъй като той съумя да възроди футбола в Павликени и да го върне, където му е мястото. Бъдете сигурни – много малко населени места могат да се похвалят с такава устойчивост и с такова представяне във футбола.

 

Прочетена 2215 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.