Понеделник, 14 Януари 2013 16:00

На четири езика сурвакаха ромите за Банго Васил в Павликени

  На четири езика сурвакаха и наричаха за здраве децата по време на програмата по случай ромската Нова година. Благословията прозвуча на ромски, български, турски и влашки.
  Василица беше  отбелязана в Павликени с програма в младежкия център на читалище "Братство-1884". Деца от ОУ „Бачо Киро" в Бяла черква, ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий" в с. Батак, ОУ „Филип Тотю" във Върбовка и павликенското ОУ „Св. Климент Охридски" представиха на кметове, представители на държавни институции и жителите на града песни и танци, както от ромската, така и от българската култура. Организатори на събитието са Центърът за развитие на общността, създаден през миналата година от център „Амалипе”.
  С девет манджи и задължително с печена гъска минава традиционното посрещане на Новата година в ромския етнос. Вечерята пресъздадоха самодейци от клуба на „Амалипе” в с.Батак. Първо бащата и майката разчупиха питата, а после заръчаха на децата си първият залък да запазят в ръчичка и по-късно да сложат под възглавницата. „Какъвто сън сънувате, такава година ще последва”, каза „бащата”.
  Домакинята пък разказа легендата защо слагат гъска на масата. Това станало в библейските времена. Бог решил да помогне на евреите и посочил на Моисей пътя за спасение. Той ги повел, но ромите чули и решили тайно да ги последват. Но били много шумни и весели. Евреите чули и пратили войска да ги преследва. Когато стигнали морето, то се разтворило и им позволило да преминат. За ромите обаче водите се събрали и те останали на брега, пред наближаващата армия. Тогава ято гъски се спуснали от небето, ромите се качили върху тях и преминали на другия бряг. „От него ден във всяка къща на софрата се поставя гъска. Аз съм научила от майка си тази легенда, а сега вие от мен”, каза майката на своите деца.
  Друг от самодейците пък разказа откъде идва името Банго Васил. Според преданието, ромите нарекли празника си на милосърден овачр, който спасил ромско дете. От този ден се почита неговото име – Васил, а Банго значи –куц.
  Когато в къщата дойде гост, за него се прави мост от парички пред портата, за да е богата годината и домакините.Сутринта се сервира домашна ракия и се целува ръка на по-старите.


  Още много от традиционните песни за посрещане на новата година показаха участниците в тържеството. Наред с ромския фолклор, учениците играха и български хора и танци.
  Награди получиха най-добрите есета и рисунки на тема „Василица”, които децата от общината твориха през последния месец. И трите награди за есе отидоха при ученици от 4Б клас на ОУ „Климент Охридски”. Първата награда е за Юлина Петрова, втората – за Кристияна Кралева, а третата е за Марк Иванов.
  Най-красива рисунка при учениците от I и II клас е нарисувал Звездомир Жеков, а при по-големите деца – Леонардо Николов от IIIклас. И двамата са от Бяла черква.

Прочетена 2971 пъти Последно променена в Сряда, 23 Януари 2013 22:54

16 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.