Неделя, 28 Октомври 2012 11:09

Цялото село се събра за 140-та годишнина на читалище "Надежда-1872" в Лесичери

140-години читалище "Надежда-1872" в с.Лесичери 140-години читалище "Надежда-1872" в с.Лесичери Павликенски глас

  Голям концерт събра на площада в Лесичери буквално всички жители на селото по повод 140-та годишнина на читалище „Надежда-1872”. Народната певица Гуна Иванова, самодейна фолклорна група „Детелини” при читалището и клубът за народни хора „Люти чушки” повдигнаха настроението на присъстващите в празничния ден.
  „Празникът е голям не само за нас, а за цялата общественост на Павликенска община, защото отбелязва годишнината на това славно и самобитно дело – създаването на читалище „Надежда”, каза в словото си секретарят библиотекар Даринка Филипова. Тя подробно разказа историята на читалището и изказа признателността на поколенията към всички самодейци в културната институция.
  Читалището е създадено през 1872г., в зората на Българското възраждане, като отец Матей Преображенски му дава името „Селска радост”. В първите месеци заедно с 25 будители той поема по пътя на народното просвещение. Пръв председател на читалището е бил Георги Банчев. Първи дом за културата в Лесичери е малкото параклисче. До късна нощ мъждука светлината на газеничетата и свещите. Четат се и се препрочитат книги, носени от отец Матей. Бурна дейност се развива съвместно с изграждания революционен комитет. В резултат на това се подготвят 50 съзаклятници за участие в Руско-турската война. След края на Освободителната война читалището се преименува в „Надежда” и засилва своята дейност.
  „Всяко представление на театралната трупа е истинско тържество в селото. Пиесата е в центъра на всички разговори. Сцена и реквизит няма. Всичко се прави с подръчни материали. Артистите се превръщат в дърводелци, художници и майстори. Първите артисти са местните интелигенти Ангел Захариев, Никола Тумбев, Димитър Ванков, Надежда Шиварова, Костадин Шиваров, Борис Попов”, разказа още г-жа Филипова. През годините в селото се поставят пиеси на български и световни автори: „Снаха”, „Съмнително лице” от Бранислав Нушич, „Чорапът се разплита” от Йосиф Петров, „Анга”, „На кръстопът”, „Майстори”, „Неразделни” и др. Самодейци като Милка Тумбева и Труфанка Ковачева се запомнят с безбройните си роли и силна страст към театъра.
  През 1923г. читалището служи като база за основаното въздържателно дружество „Трезвен селяк”, което развива изключително голяма дейност и се нарежда на първо място в страната.
  През 1930г. е организиран първият хоров състав с диригенти Кирил Филипов и Борис Паунов. След края на Втората световна война се развива хоровата самодейност в Лесичери. Създава се четиригласен смесен хор с диригент Никола Филипов и над 60 участници.
  През 1942г. е купен първият радиоапарат и населението масово се стича да види това чудо.
  Председатели на читалището след 9 септември са Петър Лефтеров, Ангел Гугов, Никола Мошев, Петко Петков, Даринка Филипова, Сергей Фидин.
  В последните години читалище „Надежда-1872” е спечелило 5 проекта на стойност 8000лв. за ремонт на библиотеката и салона и за закупуване на нови книги.
  Кулминацията на тържеството беше изпълнението на Гуна Иванова, която специално дойде от Лондон, за да се включи в празника. Народната певица доказа изключителния си глас като се пребори с техническите проблеми с озвучаването и акапелно изпя „Излел е Дельо хайдутин”. Лесичеряни пък се хванаха на дълги хора по площада. Заря ознаменува края на празника в селото.


Прочетена 1721 пъти Последно променена в Неделя, 28 Октомври 2012 18:18

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.