Неделя, 28 Октомври 2012 18:28

Община Павликени получава 1,6млн.лв. за строеж на 4 социални центъра за деца

  Четири нови социални центъра за деца ще има скоро в Павликени. Договора за финансиране на проекта за строителство на сградите подписа на 3 октомври кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов. В града ще бъдат отворени два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и център за социална рехабилитация и интеграция. Финансирането в размер на 1 548 414лв. без ДДС е по Програмата за развитие на селските райони, мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и във връзка с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България” и плана за действие към нея. Договорът за финансиране беше подписан в ДФ „Земеделие”.
  Първият център за настаняване от семеен тип ще бъде изграден зад сградата на съществуващия Комплекс за социални услуги в Павликени. Той ще бъде за 12 деца плюс две места за спешни случаи. Едноетажната постройка ще бъде с РЗП 399.85кв.м и с достъпна архитектурна среда. Помещенията ще бъдат напълно обзаведени. В сградите ще има и специализирано оборудване за деца с увреждания – колички, специални прибори за хранене, проходилка, мобилен подемник за обитатели със затруднена мобилност, терапевтичен стол, електрически лифтер и др.
  Вторият център с площ 500кв.м ще се изгради зад болницата в Павликени. Там ще бъде и защитеното жилище за 8 деца с площ 232.64кв.м.
  Центърът за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) ще заеме партера и два етажа от дясното крило на съществуващата сграда на КСУ, бивша детска градина. В него е предвидено обособяване на кабинети за музикотерапия, кукло- и приказотерапия, за изобразително и приложно изкуство, за индивидуална работа, зали за трудотерапия и за групова работа, кабинети за педагозите, рехабилитаторите, социалните работници и психолозите към ЦСРИ. Сградата ще разполага с външен асансьор, както и с басейн с тангентор за рехабилитация.
  В проекта е планирано и закупуването на два буса.
  След като беше подписан договорът, започват тръжните процедури. Същинското строителство трябва да приключи до 30 месеца.

Прочетена 1189 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.