Неделя, 28 Октомври 2012 18:31

Чисто нов площад „Свобода” след най-мащабния проект в Павликени

Строг контрол за строителството имаше на всички етапи от проекта

  Павликенчани вече се разхождат по един от най-модерните площади в областта. След дълго очакване беше открит обновеният център на града. Настоящият и бившият кметове на община Павликени – инж.Емануил Манолов и инж. Ангел Генов, заедно с директора на Областната дирекция Велико Търново на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков прерязаха лентата на реконструирания площад „Свобода”.
  Мащабният ремонт в сърцето на Павликени е по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, съфинансирана със средства от държавния бюджет.
  Общата стойност на проекта е 1 494 744лв. без ДДС, което го прави

най-крупния проект с европейско финансиране
в община Павликени до момента.

  Обновени са настилките, изградени са фонтани, зелени площи, поливна система. Цялото осветление е от енергоспестяващи лампи. От предварителния проект е отпаднала идеята за създаване на детска площадка в тази част на града заради утежнените процедури. Изпълнителите на проекта са извършили всички заложени в проекта дейности.
  „Възможността да ви посрещна днес на изцяло обновения централен градски площад „Свобода” в Павликени е реализирана моя мечта, каза в речта си кметът инж.Манолов. Днес прерязваме лентата на площад, който пресъздава традициите на нашия регион. Символиката в елементите върху тази площ не е избрана случайно. Тук са запазени паметниците, символ и възпоменание за героите от павликенския край. Тук е аранжирана растителността, с която нашите производители са известни по цял свят. Всеки знае Павликени като града, в който се отглеждат най-красивите рози. Тук са издигнати реплики на римските колони и елементи, които напомнят за вилата на тракийския владетел, а, както знаете, нашият античен и вечен град има над 1700-годишна история на заселниците по тези земи; водната каскада като символ на неспиращия кръговрат в нашето ежедневие и като обновлението, което в следващите години ще съпътства развитието на Павликени”, каза още кметът. Той благодари на ръководството на Общината през предишния мандат, когато е започната работата по проекта, както и на проектантите и изпълнителите и на гражданите, които имаха търпението, докато траеше ремонтът. „Аз съм убеден, че тук жителите на Павликени ще намерят уютно, зелено, спокойно, красиво и вдъхновяващо кътче, в което да прекарат свободното си време. Място в самото сърце на града, в което ще се срещнат детският смях и благата усмивка на възрастните ни хора. Място, в което ми се иска да виждам все повече млади семейства с детски колички. Място, за което всеки от нас ще се чувства горд да каже: „Това е направено в родния ми град!”
  Инж.Манолов призова гражданите да пазят площада, защото предстои няколкогодишен срок на контрол за опазването и експлоатацията на всички системи.
  Благослов и освещаване на новата придобивка отслужи архимандрит Георгий.
  Символичното пускане на новите фонтани на площада направи кметът инж.Емануил Манолов. След това градоначалникът и местният директор на фонд „Земеделие” Живко Живков хвърлиха по една монета в тюркоазените води на фонтана за късмет.
  Събитието в Павликени уважиха още кметовете на община Борово и община Сухиндол, председателите на общинските съвети в Лясковец, Севлиево, архитектите на площада, изпълнителите на строителството и други.
  Нито един представител на централната власт не уважи събитието, въпреки че официална покана е отправена към всички по съответния ред.
Стотици павликенчани се събраха на новия площад за празничното откриване. За тяхното добро настроение беше тържествената програма с участието на мажоретния състав при СОУ „Вичо Грънчаров”-Горна Оряховца, както и концертът на мегазвездата на българската естрада  Георги Христов.
  Събитието на годината завърши с пищна заря.

Георги Бъчваров


„Павликенски глас” призовава: Нека опазим площада чист!

Прочетена 2178 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.