Неделя, 28 Октомври 2012 19:36

Габриела и Ивелин са младите таланти на Павликени

Дуетът очарова журито на конкурса „Нека да е лято!”,
с първата си песен кандидатстваха за „Бургас и морето”

  Габриела и Ивелин са музикалната надежда на Павликени. Двамата са добре известни на местната публика и дори впечатлиха професионалното жури по време на конкурса „Нека да е лято!”. Тя беше единственият участник от нашия град и единствената певица с музикален съпровод на живо, благодарение на китарното изпълнение на Ивелин. Иначе са излизали на голямата сцена на Летния театър и по време на концерта за празника на града м.г.
  „Павликенски глас” потърси артистичния дует, за да научи повече за младите таланти на Павликени.
  Габриела и Ивелин са съседи и от деца знаят, че и двамата се увличат по музиката. Тя пее, изявявала се е в телевизионното предаване „Бон-бон” и в още много други кастинги. Той е свирил с група „Спероу”. Негова е идеята да пробват съвместна изява, опитът се оказва успешен и скоро идва първата покана – да изпълнят две песни на празника на града.
  Всяко от парчетата им, които засега са кавъри, двамата се опитват да пресъздадат по своя начин. Съобразяват се и с гласа, и с музиката – според оригиналното изпълнение, но са категорични, че няма тръпка в това да вземеш оригинала от интернет и да пееш върху него.
  Уж на шега в един септемврийски ден преди доста години Ивелин посяга към китарата и остава с нея до днес. От малък иска да се научи да свири, но в Павликени няма школа. Започва да разучава акордите сам, с помощта на музикантите от родния град. Следват 4 месеца уроци при Мартин Романов и дълги месеци неуморни упражнения вкъщи. Ивелин казва, че се опитва да изгради собствен стил на свирене, както правят и големите имена. В днешно време, благодарение на интернет и уроците, които са качени там, е по-лесно човек да се научи да свири, но липсата на преподаватели в Павликени е отказала немалко млади хора от инструмента.
  Част от биографията на китариста е и участието в група „Спероу”, където сред петимата музиканти на баса е днешният общински кмет инж.Емануил Манолов.
  Габриела започва да пее още от вокалната група в училище. Седем години учи и пиано. Когато е на 12г. се явява на кастингите в предаването „Бон-бон”. По регламент подготвя песни на български и английски език. Сред всички кандидати, журито избира само три деца, които отиват на финалния кръг. Габриела се класира втора, веднага след едно момиче от София.
  Дуетът има разнообразни песни в репертоара си. Изпълнението на песен на български език е най-сложно, категорични са и двамата. Това най-много затруднило Габриела при явяването им на павликенския конкурс, където задължително условие беше една от представените песни да е на родния език. Само за „Павликенски глас” тя разкри, че първоначално е възнамерявала да изпее „Синева” на Васил Найденов, но части от песента се оказали ниски за гласа й. Тогава с Ивелин се спрели на „Невидим” на Графа. Избрали си точно нея, защото им харесва. Чак зад сцената на конкурса научили от другите участници, че песните специално се подбират, за да покажат гласовите им възможности.
  Габриела харесва гласовете на Кристина Агилера и Селин Дион, които са по-плътни и дрезгави. „Техните песни са изключително трудни и никога не бих се наела да ги пея. Предпочитам да изпълнявам мъжки песни, защото те са с по-ниски гласове и по ми пасват”.
  С таланта си павликенското момиче впечатлява и четиримата от журито в „Гласът на България”. Тя се класира измежду 500-те участници за втората част на самото шоу, когато се провеждат кастингите на тъмно, когато Миро, Мариана Попова, Ивана и Кирил Маричков слушат с гръб към изпълнителя. Няколко проблема съпътстват изпълнението й, по време на което камерите спират да работят, бендът засвирва друго парче и т.н. Габриела не се предава и завършва изпълнението си на ниво, но нито един от професионалистите не се обръща. После Миро и Мариана със съжаление казват, че са сбъркали, задето са изчакали. Габриела получава покана да се яви и тази година, но отказва.
  Дуото има и авторски песни. Една от тях са изпратили тази година в селекцията за конкурса „Бургас и морето”.
  Музиката няма да бъде професионален път на нито един от двамата, категорични са младите павликенчани. Няма реализация, казва Ивелин. В България не се влагат толкова средства в музика, в читалищата няма школи, в по-малките градове няма развитие. Иначе има добри изпълнители, просто няма бизнес, който да завърти нещата.
  Габриела сега е 12-ти клас и първоначано мисли да кандидатства дизайн, интериорен или моден. После обаче се ориентира към по-практичната специалност мениджмънт. Със сигурност в следването й трябва да се включат и теми като туризъм и бизнес.
  Ивелин е студент в Икономическия университет във Варна и също смята да продължи с финансовите науки.
  Засега музиката остава хоби, но двамата не се отказват да радват отново жителите на родния си град.
  Догодина ще се подготвим по-добре, казват в края на срещата ни Габриела и Ивелин. Ние от екипа на „Павликенски глас” пък им пожелаваме още по-голям успех.
Георги Бъчваров

Прочетена 945 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.