Събота, 03 Ноември 2012 16:24

Петранка Новосад зарадва павликенчани с изложба и книга, посветена на родния й град

  Авторска изложба и книга, посветена на родния си град Павликени, представи бизнесдамата Петранка Новосад в НЧ „Братство – 1884”.
Талантливата и авторитетна госпожа Новосад, родом от античния и вечен град, призна, че всяка среща със съгражданите й я трогва и вълнува. След като габровски вестник я обявява за габровка, тя решава да напише книгата „Павликени – градът, в който сме родени”, за да се знае откъде всъщност произхожда. „Корените ми, това, че съм израснала тук и се гордея с моите деди, ме накара да пиша за Павликени, за да докажа, че съм павликенчанка”, каза Петранка Новосад.
  „...в малкото градче Павликени са се родили творци, таланти, хора, изявени в своята професия, които с гордост казват: ”Аз съм от Павликени”. С тези думи започва книгата, която разказва историите на прочути личности, които с делото си допринасят за развитието на родния си край. Страниците между твърдите корици на томчето разкриват съдбите на повече от 40 души, доказали се в разнообразни сфери. Сред тях са „старейшината на града” Атанас Хаджиславчев, оперният певец Никола Гюзелев, писателят Димитър Томов, футболистът Кирил Ракаров, както и представители на фамилия Новосад. Част от героите на книгата присъстваха на нейното представяне. Проф. Диана Борисова благодари на авторката, че я е накарала да си спомни „прекрасните двадесет години”, които е прекарала в Павликени. Краеведският текст има за цел да запознае младите с големите личности, родили се в малкото ни градче. „Същинската сила на авторката е способността й да се почувства част от едно обкръжение. Тя изразява не само своето усещане за града, а усещането на цяло едно поколение”, каза проф. Радослав Радев, който представи книгата пред павликенската общност.
  Ученият от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” отбеляза, че

Петранка Новосад изпълва изцяло
смисъла на думата дарба.

  Освен с химикалката, бизнесдамата твори и с четката. Тя зарадва павликенци и с авторска изложба, включваща живопис и декоративни пана от кожа. Експозицията бе открита от проф. Антоанета Анчева, според която картините излъчват хармония и настроение.
  „Не мога да се разделя с книгите и картините, те ме зареждат с енергия. Изкуството ми носи удовлетворение. Има много хора, които могат да правят нещо, но не проявяват необходимата смелост. Аз съм достатъчно смела да покажа това, което мога да правя”, сподели Петранка Новосад пред репортер на „Павликенски глас”. Според нея градът може да процъфти много, ако историята и културата му бъдат съхранени.
  В края на срещата си с павликенчани Петранка Новосад представи ново стихотворение, посветено на града, и подари на всички присъстващи екземпляр от книгата.

Десислава Колева

Прочетена 1021 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.