Събота, 03 Ноември 2012 16:34

Изложба разказва за 90-годишната футболна история на Павликени

За слaвата и големите имена на павликенския футболен отбор припомни изложбата „90 години футбол в Павликени”, която бе открита в Историческия музей. В съвместното начинание на музея, Общината и инициативния комитет за отбелязване на годишнината бяха събрани десетки предмети от историята на футбола в града, много снимки, отличия, дневници, спортни екипи и други спомени.
Най-старата снимка е от 1928г., когато отборът е носил името „Гранит”. Почетно място заемат и медалите на Кирил Ракаров – най-успешния футболист, излязъл от павликенския отбор. Сред тях е и бронзовият му медал от Олимпийските игри в Мелбърн от 1956г.
„Първоначално футболът се е играел по прашните улици на града с парцалена топка. Много от обществениците считали, че не е добре дечурлигата по цял ден да тичат след една парцалена топка”, така Нели Цонева, директор на музея, описа старта на футбола в нашия град. Като домакин на изложбата тя разказа за появата и развитието на футбола в Павликени. Най-силната година за отбора е 1955г., когато нашенци играят в „А” републиканска футболна група.
Експозицията остава в Историческия музей и през следващия месец.

Десислава Колева

Прочетена 1144 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.