Събота, 03 Ноември 2012 16:49

Ветераните на Павликени и ЦСКА отбелязаха с мач 90 години футбол в града

70 ветерани получиха почетни плакети за годишнината

Празничен за футбола в Павликени беше 23 септември, когато се отбелязаха 90 години от началото на организираната игра в града. Стотици почитатели на Цар Футбол се събраха на градския стадион „Ганчо Панов” за честванията. Сред гостите бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, екснационалът Трифон Иванов, шефът на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов, както и кметът инж.Емануил Манолов, председателят на ОбС инж.Дончо Дончев, общински съветници и др.
Почетни плакети за приноса си получиха над 70 ветерани и футболни деятели. БФС също връчи 14 значки – златни, сребърни и бронзови, на изявени спортисти. Така бяха почетени хората, които са оставили имената си завинаги в историята на футболния клуб на Павликени.
Церемонията започна с изпълнение на мажоретния състав при СОУ „Вичо Грънчаров” Горна Оряховица. След това на терена бяха поканени момчетата от детския и юношеския състави на клуба. Един по един бяха представени и ветераните, които под бурните аплодисменти на запалянковците излязоха на стадиона. Някои от представените футболисти са играли освен в Павликени и в редица отбори от елита, а в историята на павликенския клуб има и не малко национали. Плакетът „90 години футбол в Павликени” беше връчен на всеки от присъстващите от градоначалника.
Свидният за всички фенове на ОФК „Павликени” флаг в червено и жълто беше внесен на стадиона под звуците на духова музика. Водосвет за здраве и още повече победи отслужи отец Герасим. След това знамето символично беше издигнато над стадиона.
“Трябва да знаете, че ние, гордите павликенчани, не приемаме второто място! Искаме от Вас да побеждавате, след това да побеждавате отново и на следващата седмица – пак. Нека радвате с успехите си феновете на футбола в нашия град”, заръча на футболистите в словото си кметът инж.Манолов. Той изброи, че

страст към играта, гордост, устрем
към победата са качествата, сложили
началото на футбола в Павликени.

„Днес си спомняме за всяка от изминалите 90 години на футболна магия в Павликени именно заради победите, които нашите лъвове имаха на терена. От абсолютния триумф през 1954г. и класирането ни в „А” ПФГ за следващия сезон, през всяка смяна на името на клуба – „Царица Йоана” и „Хаджиславчев”, „Княз Симеон”, „Росстрой”, „Червено знаме” и „Павликени”, до трудните времена през 90-те години, до изминалите есен и пролет и поредицата от победи на възстановения мъжки отбор, играчите на павликенския отбор са отстоявали доброто име на своя клуб. Продължавайте да го правите със същата гордост и желание за победа!”
Георги Велинов също се обърна към деятелите и футболистите. Той пожела отборът да достигне до „Б” група следващия сезон. „Убеден съм, че „А” областна група е само подножие, в което отборът на Павликени набира сили да атакува върха”, каза той. Велинов връчи и почетни значки на изявени ветерани. Златни получиха Илия Друмчев – Камбата, Александър Манолов, Николай Николов – Даскала и Никола Чукаров. Със сребърни бяха отличени Стефан Ченешков, Тодор Тодоров, Ангел Атанасов, Желязко Желязков и Альоша Чолаков, а с бронзови – Никола Колев, Николай Пенков, Нелко Борисов, Зюраб Нуриев и Александър Букриев.
Дикторът припомни славния сезон 1954 - 1955 г., когато павликенци изиграват 26 мача в "А" група. Рекордната посещаемост на среща на местния тим е отбелязана на 8 април 1978 г., когато на стадиона 14 000 зрители са гледали двубоя със "Спартак" /Плевен/. Най-много мачове с жълто-черния екип пък е изиграл Альоша Чолаков – 361.
Кулминацията в програмата беше мачът между ветераните на ЦСКА и Павликени. Много известни имена на червените дойдоха в града за срещата, водени от треньора Димитър Пенев – Ради Здравков, Георги Денев, Емил Димитров, Адалберт и Мартин Зафирови, Георги Йорданов и др.
Треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев също приветства присъстващите на стадиона. "Идвал съм като треньор и състезател тук. Не само от ЦСКА, но и от Димитровград. Знам, че имаше добра гъмза, но сега не видях нито една бутилка, да разберем дали поддържате същото ниво", каза Пената и получи аплодисментите на зрителите и обещанието до края на мача да бъде намерена гъмза.

9 гола паднаха в двете врати по време на мача

2:7 завърши срещата между Павликени и ЦСКА. 4 гола за гостите вкара Ради Здравков, с още три се разписа Филип Филипов. За домакините се отчетоха Емил Цветанов и Венцислав Йосифов. Мачът завърши с демонстративни изпълнения на дузпи – по пет за всеки отбор. Срещата бе ръководена от д-р Милко Гинчев с помощници Борис Линков и Йордан Йорданов.
На тръгване от Павликени играчите от ЦСКА пожелаха да видят и изложбата за 90 години футбол в Павликени, която е подредена в Историческия музей в града.

Георги Бъчваров
“Павликени”: Стефан Ченешков, Стефан Стефанов, Станимир Палев, Николай Пенков, Милен Петков, Генчо Генчев, Петър Андреев, Емил Цветанов, Васил Керефеин, Тодор Тодоров, Пламен Петров, Кирил Йорданов, Йордан Йорданов, Адриан Гайдарски, Евгени Маринов, Мони Костов, Емил Асенов, Мартин Топузов, Красимир Георгиев, Петър Станков, Петър Николаев.
ЦСКА: Емил Бучински, Йордан Йорданов, Георги Йорданов, Адалберт Зафиров, Мартин Зафиров, Ради Здравков, Костадин Стоянов, Филип Филипов, Тодор Мартински, Юри Паунов, Борис Кафтанов, Милен Петков, Павел Александров, Антон Димитров, Георги Денев, Кирчо Иванов, Емил Димитров.

Прочетена 1636 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.