Понеделник, 05 Ноември 2012 20:09

Делегация от Павликени научи за унгарския опит в образователната сфера

  За унгарския опит в образователната сфера имаха възможност да се информират представителите на общинската администрация, директори на общински училища и детски градини, които посетиха унгарската столица Будапеща. Те бяха водени от кмета инж.Емануил Манолов и зам.-кмета инж.Венцислав Иванов.
  В Будапеща се проведе втората сесия на българо-унгарската научна конференция на тема „Ученето през целия живот – реалност и предизвикателства” в рамките на проект „Морска академия 2020” на Асоциацията на дунавските общини „Дунав”. В делегацията участваха представители на общините Белене, Левски, Свищов, Велико Търново, Плевен, Силистра и др.
  Програмата съдържаше две части – образователна и културна. В образователната програма бе включено работно посещение в училище „Площад Лошанци”, както и в детска градина в жилищен комплекс.
  Интересно за участниците е било да научат за мероприятията, които колегите им организират за учениците. За пример е дадена инициативата „Ден на плуването”, в която плувният басейн е отворен 24 часа, а имената на всички състезатели в този маратон се изписват на специална стена. Подобни събития се организират често и имат различни поводи – ден на здравето, ден на водата, ден на поезията, след който училището издало книжка със стихове на учениците. Към школото работи и фондация, която прави възможни многобройните инициативи. Още от първи клас например за децата има курсове по шах. Фигурките за най-малките ученици са специални – в различни цветове, за да запомнят по-добре ходовете им, а по този начин развиват и мисленето си.
  Учителите пък имат седмична натовареност от 32 часа, от които преподават 25 и извършват други дейности в сградата през останалите 7 часа.
  Ако детето отсъства повече от 50 часа от занятия, автоматично се спират помощите за семейството. За това следи специален регистър, в които се отчитат отсъствията от училище.
  По време на визитата е била предоставена възможност за обмяна на идеи и мнения по въпросите на учебно-възпитателния процес в двете страни, финансирането на образователните институции, обучителните програми и естетическото оформление на учебните помещения. Специални приветствия делегацията е получила от българския посланик в Будапеща г-жа Бисерка Бенишева.

Прочетена 1123 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.