Понеделник, 05 Ноември 2012 20:16

Успехите застигнаха оркестър „Извор” след усърдни репетиции и много труд

Пълен възход бележи творчеството на оркестър „Извор” откакто преди три години формацията се оформя в сегашния си състав. Музикантите, които са емблема за Павликени, през последния месец бяха забелязани от БНТ и БНР, които ги поканиха за участие в свои предавания. Националните медии отделиха по цял блок от програмата си, за да звучи за слушателите им български фолклор.
Как се стигна до този успех ни разказват талантливите инструменталисти и солистките по време на една пауза в ежедневните им репетиции.
След успеха им за втора поредна година на фестивала „Фолклорен извор” в свищовското село Царевец, музикантите получиха покана да се изявят в двете най-стойностни предавания за българска народна музика. На фестивала нашенците впечатлили журито със своите обработки на народни песни. В комисията били председателят Юлия Цанкова от БНР, народната певица Гуна Иванова и Даниел Спасов от БНТ. Те категорично присъдили първа награда и златен медал в категория „Оркестри” за павликенската формация. От своя страна и кметът на община Свищов отличил оркестър „Извор” със специалната си награда.
След този успех последвали и медийните изяви в национален ефир. Оркестърът свири на живо два часа в ефира на радио „Хоризонт” в предаването „По нашенски” с водещ Юлия Цанкова. За радост на павликенчани предстои да се излъчи

предаването „Иде нашенската музика”
с участието на оркестър „Извор”
на 17 ноември 2012г. от 12:50,ч. по БНТ 1.

„Гуна Иванова уговори участието ни в телевизията. Тя много ни харесва и дори подари на мен и на Мая по една нейна песен, която можем да изпълняваме по време на концертите ни. Общо 7-8 изпълнения представихме в студиото. Момчетата изсвириха четирите си авторски композиции, които са записали”, разказа за „Павликенски глас” солистката Цветомира Василева.
За любителите на фолклора ще звучат песните „Роселина росен брала”, „Що имала късмет Стамена” с вокалите на Мая Страшилова и Цветомира Василева, както и вариации по „Дилмано, дилберо”, обработените от оркестъра „Ръченица”, „Дайчово хоро”, „Смесено хоро”.
В сегашния си състав емблематичната група, без която не минава празник в Павликени, а и в други населени места, е от две години. Музикантите са Спас Лазаров – гайда, Илиян Демерджиев – кавал, Борислав Димитров – акордеон, Йордан Кабаиванов – тъпан и Александър Михайлов – клавир и солистките Мая Страшилова и Цветомира Василева.
Най-голямата им мечта в този момент е да се намерят средства за още нови записи, с които да могат да се изявят и в други предавания. Никак не е голяма сумата, която е нужна, за да разполагат музикантите с електронен носител на своята музика, но в криза все не се намират пари. Голямата им подкрепа е от Народно читалище „Братство-1884”, където работят. Петима от състава са на щат в културната институция, която за тях е втори дом и средата, която им дава сигурност да творят.
Още една голяма новина има при музикантите през тази година. Те изнесоха три концерта в Германия пред българската общност там. В дните преди Гергьовден седмината бяха в Нюрнберг при клуб „Златен век”. „Там има много българи, които са се оженили за немски граждани. Те за пръв път поканиха фолклорна група за участие в сградата, в която се събират. Много от тези двойки за първи път се докосват толкова близо до фолклора на родината си”, разказа Цветомира. Една от изявите на оркестъра била под формата на уъркшоп. В него павликенчани представили всяка една фолклорна област с характерните за нея хора, песни, всички инструменти били представени поотделно.
„В публиката в Нюрнберг имаше и професори от Консерваторията, които много харесаха разработките ни. Бяха много доволни и казаха, че пак ще ни канят. В Германия на три места с компактна българска общност и можем да направим малко турне”, допълни Борислав.
Предстои оркестър „Извор” да събере почитателите си на традиционния коледен концерт.
Екипът на „Павликенски глас” пожелава още много успехи на талантливите ни съграждани и нека и през следващата година прославят името на Павликени!

Прочетена 1751 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.