Понеделник, 05 Ноември 2012 20:20

Инж. Манолов отчете успешна първа година от мандата си в пространно радиоинтервю

Първия си отчет пред жителите на община Павликени направи градоначалникът инж.Емануил Манолов. Точно преди една година, на 3 ноември, той положи клетва като кмет на Павликени.
Манолов беше пръв гост в новото студио на кабелно радио Павликени, където близо час отговаря на въпросите на водещия, както и на въпроси, изпратени от граждани преди предаването. Нетрадиционната форма за отчет се използва за първи път, но кметът гарантира, че подобни изявления ще има все по-често, за да могат гражданите да са напълно информирани за решенията на местната власт.

46,7млн.лв. очаква Общината по проекти

46 705 649лв. е стойността на проектите, които Община Павликени е разработила и внесла по различни програми през изминалите 12 месеца. Само по 5 от тях е отказано финансиране, като нито един не е от европейските фондове. Най-голяма стойност има проектът за изграждане на градската пречиствателна станция с довеждащ колектор за град Павликени на стойност около 31,2млн.лв. Следват проектите за междуселски пътища за близо 6млн.лв., за спортни обекти в града и фитнеси на открито в няколко села – за над 5млн.лв. По всички тях се очаква решението на управляващите органи, след като проектните предложения минаха задължителните оценки с много високи резултати.
За последната година 2,2млн.лв. са инвестирани в общината по проекти, които вече са приключени – реконструкцията на площад „Свобода”, санирането на детска градина „Осми март” и на детската ясла, финансирането на улугите „домашен помощник” и „социален асистент” и др.
Започнаха дейностите и по проекта за изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и център за социална рехабилитация и интеграция, за който в.„Павликенски глас” писа в миналия си брой.
В тези цифри не е включена стойността на проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци, което ще обслужва пет общини. За него Община Никопол подписа договор за 43,2млн.лв., но придобивката ще е от полза и за павликенчани.
Над 30 обекта са ремонтирани или изградени през изминалата година, стана ясно от интервюто на кмета. Сред тях са възстановяването на рухналия мост до с.Мусина, основните ремонти на училищата в Павликени, ремонтирането на пътната отсечка пред казармата в града, укрепването на бреговете на р.Ломя в с.Батак, строежът на параклис в с.Лесичери, ремонтът на сградата на стадиона в с.Михалци и на читалището в с.Росица и редица други. „Приоритет за нас е довършването на техническите проекти за рехабилитация на общинските пътища, за да имаме готовност за кандидатстване по оперативните програми за финансирането им. И през следващата година ще продължат ремонтите на улици и тротоари в градовете и селата на община Павликени”, каза в ефир инж.Манолов. Още с встъпването си в длъжност той нареди повдигането на капаците на шахтите от канализационната мрежа по улиците на града, което беше проблем за всички шофьори.

Спасяването на болницата е мисия номер 1

„Наша мисия е запазването на общинската болница, която обслужва жителите на две общини – Павликени и Сухиндол. През изминалата година беше приета стабилизационна програма за МБАЛ-Павликени. Това се наложи заради огромните дългове, които са натрупани в миналите години”, каза инж.Манолов. Той посочи, че от началото на годината през болницата са преминали 3593 пациенти.
За последната една година дълговете на МБАЛ са намалели с близо 100 000лв. Размерът им към днешна дата е 506 000.00лв. Ежемесечно лечебното заведение превежда своята вноска към кредиторите, които бяха убедени да се разсрочи огромният дълг.
За трета поредна година, благодарение усилията на новото ръководство, болницата ще приключи с положителен финансов резултат.
Сред останалите социална ангажименти на местната власт кметът отчете още функциониращите с пълен капацитет домове за стари хора и за деца с увреждания, домашния социален патронаж, който при капацитет от 220 души, обслужва средно по 270 всеки месец, както и проектите за приемна грижа, по които Павликени е сред първенците в страната.
Пребогатият културен календар е гордостта на новото ръководство. Само през изминалите месеци в Павликени стартира нов певчески конкурс, за който се събраха младите таланти на България. „Нека да е лято!” става емблема за града и беше похвален за високото ниво на организацията, качеството на звука и уникалната сцена на Летния театър.
В Павликени гостуваха и редица международни артисти, както и няколко представители на дипломатическия корпус. Фолклорният празник на Античния керамичен център, който се провежда ежегодно в началото на юни, разшири своя обхват и събра над 700 участници. Редица изложби подредиха през годината уредниците в Историческия музей в Павликени. Те могат да се похвалят с пълната дигитализация на фонда на художествената галерия, както и с 1152 нови предмета в хранилищата си.
Жителите на града имаха възможност да посетят концерти и театрални спектакли на преференциални цени, договорени от Община Павликени.
Възстановеният футболен отбор е още едно от изпълнените предизборни обещания на кмета Манолов. Сред останалите ангажименти беше възраждането на вестник „Павликенски глас”, отделянето на повече средства за култура, грижата за населените места, задвижването на европейските проекти и др.
Всеки вторник, когато е в Общината, кметът провежда приемен ден в Павликени. Всеки петък той е на среща с жителите на някое от селата. От тези приемни възникват десетки питания и следва разрешаването на проблеми на жителите, за които вестникът вече е писал. Гражданите могат да отправят своите питания и чрез специалните пощенски кутии за въпроси, монтирани на входа на Общината и пред читалище „Братство-1884”.

Прочетена 1142 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.