Сряда, 26 Декември 2012 11:46

30,2млн.лв. за градска пречиствателна станция получава Павликени

30,2млн.лв. за градска пречиствателна станция получава Павликени Пресцентър МОСВ

Министър Нона Караджова и кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов подписаха  договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на град Павликени на стойност до 30,2 млн. лв. Средствата са от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и са 97% от разходите по проекта. Останалите 3% Община Павликени трябва да осигури от общинския бюджет.
По проект се предвижда изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води с отстраняване на биогенни елементи азот и фосфор, която ще обслужва 10 565 екв.ж. По този начин ще се прекрати изливането на отпадъчни води в р. Павликенска. Ще се реконструира и изгради около 27 км. канализационна мрежа. С изпълнението на тези дейности ще се подобри съществуващата система за отпадъчни води на територията на града и ще се повиши качеството на услугите във ВиК сектора.
Целта на проекта е Намаляване неблагоприятното въздействие върху околната среда и опазване на водите на река Павликенска посредством осигуряване на екологосъобразно пречистване на отпадните води и заустване на битовите отпадъчни води, както и повишаване качеството на живот на населението и конкурентноста на икономиката в региона.
Срокът за приключване на дейностите по проекта е 33 месеца от датата на подписването му.
Общо по приоритетна ос 1 на оперативната програма - „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места”, са договорени близо 3,859 млрд. лв. (153,66 % от средствата за сектора), съобщават от министерството. От тях са изплатени  над 432,1 млн. лв. В изпълнение са 134  проекта на стойност 3,7 млрд. лв.
Това е най-големият инфраструктурен проект в Община Павликени през този мандат и Подобряване условията за живот на населението, чрез осигуряването на адекватно, отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

Прочетена 2582 пъти Последно променена в Вторник, 08 Януари 2013 15:43

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.