Събота, 22 Октомври 2016 13:18

Къща музей „Цанко Церковски“ – 60 години в културния живот на град Бяла черква и община Павликени

  На 16 октомври 2016 г. се навършват 147 години от рождението на Цанко Церковски и 60 години от откриването на къщата  музей в родния му дом. Цанко Церковски оставя следа в българската история като учител и писател, като издател и редактор, като политик, общественик и земеделец. Името му е сред писателите, градили българската литература и култура в продължение на повече от 30 години в края на XIX и началото на XX век. 

  Роден на 16 октомври 1869 г. в Бяла черква, Церковски расте сред китния полски пейзаж, закърмен със спомените за Бачо Киро и априлци, за героични битки, със страстна любов към народното творчество. Той е първият, който отправя призива: „Земеделци, сдружавайте се!” С право Церковски се смята за родоначалник на Българския земеделски народен съюз. 

  Избран за народен представител още през 1901 г., той работи като редактор на в. „Земеделско знаме” и сп. „Земеделска мисъл” и същевременно сътрудничи в много други български периодични издания. По-късно като министър на народното просвещение Церковски прокарва идеите си за преустройство на системата на обучение, за задължително основно образование и принципите на трудовото възпитание. След като поема Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството, той посвещава знания и сили на ограбена и разорена България.

  Цанко Церковски е писател с оригинален принос в развитието на българската литература. Наричат го „поет на селската неволя и борба” и „певец на младостта и любовта” – заради споделената в творчеството му близост с живота и душевността на българския селянин. Неговата поезия заема най-важен дял в литературната му работа, а разказите му са живи отражения на човешките страсти, на живота на село и възпяват любовта и младостта. Политическите му статии и разсъждения не губят своята актуалност и днес, даровитото му перо ни подтиква към размисъл и провокира нашата воля да творим и се борим за България. 

  Днес младите хора научават за Церковски, посещавайки къщата музей, изправяйки се пред паметника на гроба му в „Славееви гори” или пред бюст-паметника в центъра на Бяла черква. 

  Къща музей „Цанко Церковски“ предизвиква жив интерес сред гостите на града и общината със съхранената атмосфера на отминали времена, с автентичните експонати, със скътаните спомени за нейните обитатели. Родната къща на Цанко Церковски е мемориален музей, създаден през 1956 г. и е обявена за национален паметник на културата в бр. 40 на Държавен вестник от 1970 г. Експозицията проследява бита в българското село в края на XIX и началото на XX век и живота, обществената дейност и литературното творчество на Цанко Церковски. Тук са представени и документи от историята на Българския земеделски народен съюз, за един от основоположниците на който се смята Церковски. Музейната експозиция е вълнуващ разказ за живота на Цанко Бакалов Церковски и дейността му като учител, издател и редактор, поет и писател, политик и държавник. Тя е приятно съчетание между богата етнографска част, документи и лични вещи, дарени от наследниците. Интерес сред експонатите предизвикват старата цафара, кавала и цигулката на поета, както и автентичните мебели и книги от личната му библиотека, подредени в работния кабинет.

  Още в началото на миналия век, когато Церковски е живял тук със семейството си, къщата е била посещавана от много наши видни културни и политически дейци - Иван Вазов, Ал. Стамболийски, артисти от Народния театър, писатели и музиканти, министри и общественици.

  И днес приветливата къща, сгушена зад високия дувар, е обгърната от китна градина, потънала в зеленина и изпъстрена с най-хубавите цветя. Прозорецът на работния кабинет гледа в пъстротата на градината. Когато прекрачи прага на дървената порта, посетителят попада под сянката на клонестия кестен, запазил спомени от дядо Цанковото време.

  Къща  музей „Ц.Церковски” е любимо място за жители и гости на Бяла черква. Тя често се оживява от звънливи детски гласове, които изпълняват стихове и песни на поета. Уютът на музейния двор, тишината, песента на славеите и зеленината го превръщат в привлекателен кът за малки и големи. 

  Исторически музей - Бяла черква работи по няколко образователни програми, предназначени за деца от предучилищна възраст и ученици, които се осъществяват в къща музей „Цанко Церковски“. От 2014 г. образователната програма „Здравей, музей!“ се провежда традиционно в партньорство с детските градини от община Павликени. За последните три години в нея са участвали деца от четири детски градини: ЦДГ „Атанас Неделчев“ – Бяла черква и ЦДГ „Слънце“, „Вяра, надежда, любов“ и „Осми март“ от град Павликени. Програмата е съчетание от музейна беседа, време за въпроси и запознаване с интересни музейни експонати и пролетен концерт в градината на музея, изнесен от децата. С изключителен интерес младите посетители слушат беседата, докосват се до предмети, принадлежали на нашите предци, и задават куп въпроси. За участие в образователната програма и достойно представяне в пролетния празник детските градини получават грамоти.

  „Народните празници и обичаи“ е друга образователна програма, която запознава деца и ученици с местните традиции чрез възстановки на обичаите. Програмата се осъществява в партньорство с Народно читалище „Бачо Киро – 1869“ и местния клуб на Национално дружество „Традиция“. Основни участници са децата от групата за автентичен фолклор „От извора“ и женската вокална група. През последните пет години те представиха възстановки на обичаите Заговезни, Благовещение, седянка и Лазаровден. 

  Всяка година на 16 октомври къщата музей чества своя празник и годишнина от рождението на поета. Градината оживява с многобройните посетители и децата – участници в литературните и музикални програми. Презентациите, рециталите, автентичните песни по текст на Цанко Церковски, изложбите и словата привличат много граждани и гости на Бяла черква, което също допринася за популяризирането на музея, материалното и нематериалното наследство. В празниците винаги участват и ученици от училищата, носещи името на писателя: ПГАТ „Цанко Церковски” –Павликени и СОУ „Цанко Церковски” – Полски Тръмбеш. Те провеждат в къщата музей литературни четения, арт пленери, рецитали. Тук се организира и празник на възрожденската песен и поезия с участието на ученици и учители, поетичен празник по повод Световния ден на поезията 21 март, срещи с поети и писатели, поетично-музикални спектакли, детски празници, празници на народното творчество, срещи на поколенията и т.н.

  По повод Международния ден на музеите 18 май и Европейските дни на наследството през септември къща музей „Цанко Церковски“ ежегодно се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите“ с различни прояви: пет музейни експозиции предлагат безплатен достъп за всички посетители, като ученици изпълняват длъжността „Уредник за 1 час“ и изнасят беседи пред публиката, представят се временни изложби, провеждат се литературни четения и творчески срещи. Къщата музей беше организатор на творчески срещи с писателите Лъчезар Селяшки, Йордан Хаджиев, Йото Николов, с поета Кънчо Великов, с поети от община Павликени – Виолета Солникова, Трифон Трифоновски, Иваничка Колева, Живка Танчева, Александър Атанасов, които представиха свои стихосбирки.

  През 2013 г. Исторически музей – Бяла черква бе удостоен с награда за участие в първото издание на конкурса „READ AND TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), който се проведе в рамките на Десетото изложение „Културен туризъм” във Велико Търново. Музеят кандидатства с проявата „Празник в къща музей „Цанко Церковски”: 143-годишнина от рождението на Церковски и 56-годишнина от откриването на къщата музей”. За своето предложение музеят беше номиниран и отличен в категория „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2012 г.”. 

  Музеят пази духа на своето време. Този дух привлича писатели и историци, граждани и гости на Бяла черква, близки и далечни туристи, които отнасят със себе си приятни спомени и впечатления.

  Социокултурните прояви превръщат къща музей „Цанко Церковски“ в търсено и предпочитано място за отдих, желано пространство за празници и тържества, за досег с миналото и участие в цялостния културен живот на града и общината.

 

Анастасия Георгиева

директор на Исторически музей – Бяла черква

 

Прочетена 1350 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.