Събота, 19 Ноември 2016 17:17

Самодейците от с.Горна Липница с богата дейност през годината

   Ние, самодейците от с.Горна Липница, искаме да споделим своите радости от заслужено спечелените по чуждите сцени медали и грамоти. Искаме също така да кажем, че не липсваха трудности от всякакво естество, но ние решихме да продължим. 

  Наскоро премина концертът ни по повод 160 години читалищна дейност в България. Една многовековна нация като нашата, българската, е способна да оцелее през годините само ако съумее да съхрани духа, ценностите и идеалите си. Без своите морални и духовни опори народът не би могъл да преодолее хилядите перипетии по пътя си и въпреки трудностите да запази себе си. Затова родолюбците открай време създават читалища и се занимават с дейност, съхраняваща традициите ни и насърчаваща културното развитие.

  През 2016г. трупите за автентичен фолклор и фолклорната група разполагаха с краткото време от шест месеца за общо 17 изяви. Справиха се повече от отлично, защото работиха усилено и с желание.

  Тази година горнолипнишките самодейци бяха организатори на седем прояви в селото - по повод Бабинден, Осми март, Великден, Фолклорен фестивал „Под липите на Горна Липница“, панихидата, Празникът на хляба и концерта по повод 160 години читалищна дейност. Нашата дейност беше отлично оценена. Десет пъти се изявихме на чужди сцени – на фестивалите „Долна Липница –китка в пролетен ден“, „Сребро в косите – младост в душите“ – П. Тръмбеш, „Хуморът в народното творчество“ – с. Дъскот, Национален събор „Авлига пее“ – с. Обединение, Фолклорен фестивал „Павликени“ – гр. Павликени, „Празник на хляба“ – с. Ресен, „Фолклорен извор“ – с. Царевец, „Ритми край Янтра“ – гр. П. Тръмбеш, „На мегдана“ – с. Паскалевец, „Българийо за тебе пеем – за тебе стихове редим“ – гр. Павликени. 

  Ето как допринесохме за доброто име на селото, прочухме го и за нас вече знаят навсякъде. На Националното надпяване „Авлига пее“ в с. Обединение групата се класира на първо място. От Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с. Царевец се върнахме с втора награда и сребърен медал.

Не бива да забравяме и човека, благодарение на когото всичко това се случва – художествения ръководител на група „Росен здравец“ Петър Петров. Той също е носител на редица награди в страната.

  Солистката ни Атанаска Панева е носител на златен медал и първо място в Националното надпяване „Авлига пее“ в с. Обединение, втора награда в „Хуморът в народното творчество“ в с. Дъскот и сребърен медал от Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с. Царевец. Неизменната солистка на състава Стоянка Николова спечели второ място в Националното надпяване „Авлига пее“ – с. Обединение. 

  Макар и сравнително млада, групата за автентичен фолклор „По липнишки“ и тази година продължи своите участия. Те спечелиха първите места във Фолклорния фестивал „Павликени“ и в Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ – с. Царевец за втора поредна година.

  Каква би била днешната читалищна самодейност в Горна Липница, ако ги нямаше ветераните самодейци на селото, никой не би могъл да каже. А те - някогашните певци и танцьори, са тези, които научиха нас по-младите на местния фолклор. Съставите ни днес не биха били това, което са, ако ги нямаше Яна Неделчева, Атанаска Димитрова, Пена Тодорова, Мария Кирилова и други като тях. Благодарим на всички тях за търпението и отделеното време да предадат своите знания и опит. 

  Макар и на достолепната почти 90-годишна възраст Яна Неделчева все още идва с нас по сцените на големи фолклорни празници. Носителката на златен и бронзов медал от съборите в Копривщица през 80-те години на миналия век доказва на всички днес, че за песента години няма. Баба Яна бе наградена и с грамота за най-възрастен изпълнител в с. Царевец на „Фолклорен извор“ – 2016г.

  Тук е читалищният дом на Горна Липница, наречен „Зора-1887“. Повечето от нашите съселяни са го съграждали още в детските си години, носейки в крехките си ръце тухла по тухла. Затова именно пред тях направихме своята кратка равносметка. Благодарим от сърце за това богатство, което ни завещаха, и ги уверяваме, че докато има хора като нас и тях, то няма да бъде унищожено и забравено. 

Надежда Конакчиева

читалищен секретар

 

Прочетена 1745 пъти

11 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.