Събота, 19 Ноември 2016 17:18

Изложба на три поколения самоуки художници от фамилията Грозеви

  Приятна изненада точно срещу Деня на българските будители подготвиха за своите съграждани три поколения самоуки художници от уважаваната павликенска фамилия Грозеви. Д-р Димитър Грозев, дъщеря му Весела и внучката Кристина подредиха над петдесет свои картини в горното фоайе на НЧ „Братство – 1884“. При последното гостуване на дъщеря си в САЩ, където тя живее и работи, д-р Димитър Грозев видял нейните талантливи графики и тогава му хрумнала идеята за първата им съвместна изложба. За „Павликенски глас“ Димитър Грозев разказа, че самият той се увлякъл по рисуването още в детските си години, когато се срещнал за пръв път с изкуството на българския художник Стоян Венев и то го поразило силно със своя колорит. По-късно, през студентските си години в София, той продължил да се интересува от изобразително изкуство, посещавал изложби и се запознавал с творчеството на известни художници. Така рисуването му останало любимо занимание за цял живот. 

  Казва, че повод да хване четката може да стане всяка емоция, среща, впечатление от поредно пътуване. Сега рисува предимно с акварел или маслени бои. Рисува пейзажи, цветя, натюрморти. Признава, че любима негова картина е „Хавайски бряг“, наситена с много екзотика и настроение.

  С много приятни багри, топлина и положителни емоции са изпълнени и другите му картини. Самородният талант личи и в талантливите графики на дъщеря му Весела, много слънце и радост блика и от прекрасните картини на най-малкия художник във фамилията – 14-годишната дъщеричка на сина на д-р Димитър Грозев Кристина. От тази есен тя е ученичка в Езиковата гимназия във Велико Търново, все още не е намерила време да нарисува първия си пейзаж от този красив град, но въпреки че мечтае да стане адвокат или журналист, няма да се раздели и с рисуването. Благодарна е на дядо си, че я насърчава в това й занимание и с удоволствие споделя с нея своя опит. 

  Изложбата на тримата самоуки художници от фамилията Грозеви беше открита от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. Той поздрави творците и изрази своята гордост, че в Павликени има такива хора, които обичат и създават изкуство. И обеща и занапред Община Павликени да застава зад изявите на своите творци. 

  Д-р Димитър Грозев благодари на Общината и на читалището за подкрепата при подреждането на изложбата. За всичко има време, няма време само за губене – така отговори той на хората, които го питат как съчетава рисуването със сериозните професионални и бизнес дела, с които се занимава. Тримата художници ще направят дарение от свои картини на Община Павликени и на Художествената галерия при Историческия музей в града, съобщи още Димитър Грозев. 

  Много цветя и подаръци получиха от кмета инж. Емануил Манолов и от приятелите си талантливите представители на фамилия Грозеви. Десетки граждани на Павликени имаха удоволствието да разгледат изложбата и да се любуват на красивите картини.

 

Прочетена 1565 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.