Неделя, 25 Декември 2016 19:06

109 млади изпълнители дойдоха в с.Патреш за фестивал на детското и младежкото изпълнителско изкуство

  В с. Патреш се проведе Втори фестивал на детското и младежкото изпълнителско изкуство „Нашите деца хубави“. На сцената на НЧ „Просвета 1898“ 109 деца и младежи показаха своите умения в 16 индивидуални и групови изпълнения.

  Фестивалът се организира от кмета на с.Патреш Валентин Вълев с подкрепата на кмета на община Павликени инж.Емануил Манолов. Неговата цел е да събере и представи изпълнителските умения на деца и младежи от читалища, детски градини, училища, танцови и певчески групи.

  „Всички ние обичаме нашите деца и те са хубави, талантливи и амбициозни“, каза кметът Вълев в словото си. Той пожела на всички участници да продължат да бъдат активни и да творят, а на техните ръководители и учители - да са все така отдадени в работата си.

  Началото на програмата бе дадено с ТГ „Танцова магия“ при НЧ „Христо Ботев“ с.Ценово, обл.Русе. Носителите на безброй награди от фолклорни събори и фестивали изпълниха три народни танца, в които имаше вмъкнати атрактивни елементи. Интересът на публиката не стихна и при представянето на възпитаниците на СУ „Бачо Киро“ Павликени. Танцовата група към училището „Люти чушлета“ с худ.ръководители д-р Анелия Данчева и Никола Личев се представи с танца „Северняшко веселие“, а индивидуалните певчески изпълнения бяха под ръководството на Десислава Стефанова. Учениците от 4 клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ Павликени ни изненадаха с танца си „Училище наше любимо“. Танцовата група при ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ с. Батак отново беше участник и се представи с ръченица и Дайчово хоро. ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка изнесе мини програма, съчетана с песни. Малките участници от ДГ „Детски свят“ с. Долна Липница копаха с мотички и бориха мечката в своите три народни танца. Представителите на ДГ „Слънце“ гр.Павликени, сред които имаше бабини внучета от Патреш, рецитираха и пяха под съпровода на акордеон. ДГ „Атанас Неделчев“ гр. Бяла черква представи своя дует с песента „Послание“ и изпълниха народен танц. Анна Мария от ДГ с.Караисен рецитира цялата балада „Хаджи Димитър“ и изпя песента „Катюша“, които се съчетаха с театралното изпълнение „Дядо Лико разказва“ на клуб „Приятели на книгата“ при НЧ „Просвета 1898“ с. Патреш. Сценката беше представена с вмъкнати исторически моменти от книгата на Божан Георгиев „Патреш“.

  Фестивалът беше закрит от участничката в „Гласът на България“ Вероника Стефанова, чиито дядо и баба са от Патреш.

  През цялото време любов изпълваше въздуха в салона на читалището: любовта на родителите, любовта на ръководители, учители и директори към техните възпитаници. Аплодисментите на публиката бяха искрени и нестихващи. Всички си обещаха на следващата година отново да дойдат на фестивала.

Дарина Русанова

 

Прочетена 717 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.