Печат на тази страница
Неделя, 25 Декември 2016 19:06

109 млади изпълнители дойдоха в с.Патреш за фестивал на детското и младежкото изпълнителско изкуство

  В с. Патреш се проведе Втори фестивал на детското и младежкото изпълнителско изкуство „Нашите деца хубави“. На сцената на НЧ „Просвета 1898“ 109 деца и младежи показаха своите умения в 16 индивидуални и групови изпълнения.

  Фестивалът се организира от кмета на с.Патреш Валентин Вълев с подкрепата на кмета на община Павликени инж.Емануил Манолов. Неговата цел е да събере и представи изпълнителските умения на деца и младежи от читалища, детски градини, училища, танцови и певчески групи.

  „Всички ние обичаме нашите деца и те са хубави, талантливи и амбициозни“, каза кметът Вълев в словото си. Той пожела на всички участници да продължат да бъдат активни и да творят, а на техните ръководители и учители - да са все така отдадени в работата си.

  Началото на програмата бе дадено с ТГ „Танцова магия“ при НЧ „Христо Ботев“ с.Ценово, обл.Русе. Носителите на безброй награди от фолклорни събори и фестивали изпълниха три народни танца, в които имаше вмъкнати атрактивни елементи. Интересът на публиката не стихна и при представянето на възпитаниците на СУ „Бачо Киро“ Павликени. Танцовата група към училището „Люти чушлета“ с худ.ръководители д-р Анелия Данчева и Никола Личев се представи с танца „Северняшко веселие“, а индивидуалните певчески изпълнения бяха под ръководството на Десислава Стефанова. Учениците от 4 клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ Павликени ни изненадаха с танца си „Училище наше любимо“. Танцовата група при ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ с. Батак отново беше участник и се представи с ръченица и Дайчово хоро. ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка изнесе мини програма, съчетана с песни. Малките участници от ДГ „Детски свят“ с. Долна Липница копаха с мотички и бориха мечката в своите три народни танца. Представителите на ДГ „Слънце“ гр.Павликени, сред които имаше бабини внучета от Патреш, рецитираха и пяха под съпровода на акордеон. ДГ „Атанас Неделчев“ гр. Бяла черква представи своя дует с песента „Послание“ и изпълниха народен танц. Анна Мария от ДГ с.Караисен рецитира цялата балада „Хаджи Димитър“ и изпя песента „Катюша“, които се съчетаха с театралното изпълнение „Дядо Лико разказва“ на клуб „Приятели на книгата“ при НЧ „Просвета 1898“ с. Патреш. Сценката беше представена с вмъкнати исторически моменти от книгата на Божан Георгиев „Патреш“.

  Фестивалът беше закрит от участничката в „Гласът на България“ Вероника Стефанова, чиито дядо и баба са от Патреш.

  През цялото време любов изпълваше въздуха в салона на читалището: любовта на родителите, любовта на ръководители, учители и директори към техните възпитаници. Аплодисментите на публиката бяха искрени и нестихващи. Всички си обещаха на следващата година отново да дойдат на фестивала.

Дарина Русанова

 

Прочетена 763 пъти