Сряда, 28 Декември 2016 15:53

150 години от рождението на Панайот Венков

  През 2016г. се навършиха 150 години от рождението на именития павликенчанин Панайот Венков. 

  Панайот Венков Стоянов е роден на 15 август 1866г. в Дряново. След завършване на трикласното училище става чирак, а по-късно и калфа и учи шивашки занаят. Участва в работата на първата социалистическа сбирка с представители на социалистическите дружинки и кръжоци, станала от 3 до 5 май 1891г. в Търново. В този период работи в Габрово и участва в Бузлуджанския конгрес на 20 юли 1891г. като делегат на габровското работничество. В края на същата година на Пловдивското изложение се среща с Димитър Благоев и по негово поръчение започва работа в София през 1892-1893г., където организира социалистически групи сред шивашките работници. През 1900г. е секретар на партийната организация в Дряново. Участва като делегат от Дряново в IX конгрес на БРСДП, състоял се в Търново през 1902г., заедно с Михаил Бойчинов и Иван Мъглов. След 1903г. емигрира в Румъния, където също организира социалистическа група от българи емигранти. От Румъния заминава за Южна Америка, а след завръщането си оттам се заселва в Павликени през 1907г.

  През 1912г. в Павликени Панайот Венков открива книжарница и печатница заедно с брат си Нено. Чрез книжарницата в Павликени и района системно се разпространява марксическа литература, често се отпечатват и агитационни материали. През 1924 г. от печатница „Прогрес“ на братя Венкови започват да излизат и местни издания като литературно-художественото и хумористично издание „Сатър“ (известен е само първият брой на година първа), ученическото противоалкохолно списание „Спиртомразец“. Печатница „Прогрес“ печата и седмичния вестник за изкуство и култура „Павликенски глас“, който излиза от 10 декември 1928 г. до 9 октомври 1934г. Печатницата е била добре оборудвана и е позволявала отпечатването на голямоформатни и таблоидни вестници. През 1933г. тук се печата хумористичното издание „Огледало. Двуседмичен вестник за смях и веселие“, който продължава от бр. 3 с ново име – „Ах, недей“. Печатницата на братя Венкови функционира до 1947 г., когато е национализирана и продължава да работи в състава на държавното предприятие „Хоремаг“.

  Панайот Венков е един от основоположниците на комунистическата партия в Павликени и заедно с Атанас Димитров, Невяна Димитрова, Ганчо Иванов и др. образуват ядрото на БРСДП (т. с.) в Павликени. След края на Първата световна война по инициатива на Панайот Венков няколко „стари партийни другари“ се събират на 21 ноември 1918г. в шивашката работилница на Петър Черкезов. Там те възстановяват партийната организация в Павликени, а Панайот Венков става неин секретар. През 1919 и 1921г. е избиран за общински съветник като представител на партията. След 9 юни 1923г. Панайот Венков е арестуван и инквизиран от полицията, но до края на живота си остава верен на своите комунистически убеждения. Почива на 12 май 1952г.

  Бюст-паметникът на Панайот Венков в градския парк „Кирил Ракаров“ е открит в чест на 75-годишнината от основаването на партийната организация в града през април 1969 г. На откриването присъства неговата внучка.

 

Сашка Кирилова

уредник „Нова и най-нова история“

ИМ - Павликени

 

Прочетена 1508 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.