Сряда, 28 Декември 2016 15:58

Безплатни тестове на кръвната захар се проведоха през ноември

  С благодарствен адрес се обърнаха към кмета на община Павликени инж.Емануил Манолов членовете на общинското звено на Българска асоциация „Диабетик“. Поводът е стартиралата за пета поредна година кампания за изследвания на населението, както и постоянната подкрепа на градоначалника към диагностицираните с диабет в община Павликени.

  Членовете на Асоциацията организираха събитие по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) в заседателната зала на Община Павликени. Срещнаха се представители на клубовете от Габрово, Плевен, София и домакините от античния и вечен град. Приветства ги председателят на общинския клуб Мария Гатева. Тя подчерта силната връзка между организацията и Община Павликени. Преди няколко дни започна кампанията за безплатни изследвания на кръвната захар на жителите в общината. Екип от специалисти ще посети по график всяко от 19-те населени места и общинския център, за да направи тестовете. Кампанията се провежда и този път с финансиране от Община Павликени.

„Искам да изкажа съпричастността си към Вашия висок борбен дух, така необходим в трудното Ви ежедневие. Искам да Ви уверя, че винаги можете да разчитате на моята подкрепа. Всички ние с обединени сили се борим срещу една от най-разпространените болести в света“, обърна се към присъстващите инж.Манолов. Той припомни страшната статистика, която сочи, че хроничното заболяване захарен диабет придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. Световната здравна организация предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. 

  „На всички Вас искам да кажа – НЕ сте сами, всички сме заедно в битката и ще се справим. Необходима е воля, желание за победа и сили за борба. Това Ви пожелавам в днешния ден!“, каза още градоначалникът.

  Над 70 са членовете на Асоциацията в Павликени.

 

Прочетена 1173 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.