Сряда, 28 Декември 2016 15:59

Надгробна плоча на виден римлянин откриха до Античния керамичен център

Находката дава ценна информация как са живеели хората по нашите земи преди 18 века

 

  По време на есенна оран в края на месец октомври в непосредствена близост до Античния керамичен център край Павликени трактористът Валентин Савов закача с машината си камък, който причинява внезапно спиране и изкривяване на плуга. Той уведомява Исторически музей-Павликени. На място идва археологът Калин Чакъров, който започва да разчиства камъка. Оказва се, че големината на откритието е значителна - около 3 м височина и 1,20 м ширина, а самото то по всяка вероятност представлява надгробна плоча, която е паднала с лицевата си част надолу. През следващите няколко седмици археологът оформя четири сондажа около плочата. След внимателното проучване и вдигане на близо двутонния надгробен паметник се оказва, че върху лицевата повърхност има релефни изображения на две жени, едната от които пред олтар, една мъжка фигура и релеф на Тракийския бог конник. В долното поле перфектно запазеният надпис съдържа обръщение към подземните богове и съобщава кой е погребаният. Неговото име е Гай Урсидий Сенецион, той е живял достойно 40 години, а човекът, който се е погрижил за погребението и издигането на надгробието, е неговата съпруга Юлия Валентина.

 Няколко дни по-късно в съседство е открит и зидан с тухли и хоросан гроб, покрит с каменни плочи, запечатани също с хоросанов разтвор. Първоначалните наблюдения показват, че една от плочите в югоизточния ъгъл липсва, а две от тухлите на градежа са разместени. Това навежда на мисълта, че гробът е ограбен още в древността. След документирането и вдигането на плочите предположенията се потвърждават. Костите са разбъркани, запазени са няколко зъба и малко изтлели във времето кости, почти липсва и гробен инвентар. На дъното на гроба обаче античните иманяри, които са издърпали ценностите пред малкия отвор, са пропуснали дървено сандъче за тоалетни принадлежности, златен амулет във формата на кривака на Херакъл и бронзова монета с лика на император Хадриан, управлявал от 117 до 138 г. Една от най-интересните находки е частта от ковчеже. Дърво в археологически пластове в България се запазва в цял вид много рядко. В проучения гроб е открит завършен сегмент от тоалетно сандъче с релефна украса и метална конструкция. В него вероятно близките на погребания са поставили през II век ценности, които да му служат в задгробния живот.

  Находките са от голяма важност за историята на римската вила в Античния керамичен център край Павликени. За пръв път са получени сигурни данни за разположението на гробището и е открит най-подробният писмен паметник от това място. Известни са и двама обитатели на вилата – Гай Урсидий и Юлия Валентина, които по всяка вероятност са роднини на основателя на имението.

  Тепърва предстои анализ на откритието. Дали погребаният може да е Гай Урсидий ще се разбере след извършване на антропологичен анализ на запазените човешки останки в гроба. Надгробната плоча ще бъде изложена на самия Античен керамичен център. Тя и всички останали находки ще обогатят фонда на Исторически музей–Павликени.

 

Калин Чакъров

уредник в отдел „Археология”

на Исторически музей–Павликени

снимки: авторът

 

Прочетена 1348 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.