Печат на тази страница
Вторник, 19 Януари 2021 03:35

Детскa ясла – Павликени празнува 45 години от създаването си

45 години от създаването си отбелязва Детска ясла – Павликени на 21 януари. Детското заведение е открито през 1976г. на Бабинден. От тогава до днес хиляди павликенчани са получили първите си умения и навици в яслата. Тя започва да работи с шест групи, едната от които е била седмична. В началото е била под ръководството на болницата, след това – на Общината. Пръв директор е Евдокия Маркова. След нея поста заемат Тодорка Тишева и Магдалена Дечева. Настоящият директор е Симонета Колева – магистър по „Управление на здравни грижи“ и магистър по „Публична администрация“.

Детското заведение може да се похвали с редица изявени личности, които са завършили яслата. Сред тях е шампионът по плуване Антъни Иванов. Към момента четири жени от колектива на яслата също са били нейни възпитаници.

В годините от 2016 до 2020г. се увеличава броят на родителите, желаещи децата им да посещават единствената в общината ясла. По тази причина през 2016 г. е разкрита четвърта група, а през 2019 г. е разкрита и още една група. Миналата година в яслата са отглеждани и възпитавани 104 деца. Тази година обаче броят им е намалял. По информация на директора Симонета Колева много родители са се отказали да пуснат децата си заради коронавируса. В момента тече прием на нови деца.

От септември 2020г. таксите в яслата са намалени наполовина по предложение на кмета, гласувано от Общински съвет – Павликени.

Към детското заведение работи и млечна кухня, в която ежедневно се приготвят около 180 порции храна за най-малките жители на Павликени – деца от 6 месеца до 3 години.

 

Модерна и сигурна среда за най–малките деца на Павликени

   През последните десет години яслата в Павликени промени облика си като стана много по-модерна и привлекателна за децата. През 2012 г. сградата беше газифицирана и санирана. През 2019 г. бяха обособени 4 нови площадки за деца по проект „Красива България“. Освен това бяха изградени и три рампи към входовете на сградата и бяха подновени алеите в дворното пространство.

   Множество ремонти в детското заведение са извършени в последните три години. Монтирано е ново гише на млечната кухня, сменени са порталните врати на коридорите, всички подови настилки в групите са подменени. В продължение на две година бяха обновени мебелите в занималните на всички групи, като част от тях са закупени от дарения. Освен това в отделните групи има и климатици, които се използват само през летните месеци и също са закупени от дарения. Амбицията за тази година е да се направи салон, в който децата да правят представления и да спортуват. Той ще се намира в помещенията за шеста група, които в момента не се използват. Вече текат ремонтни дейности там. Друга амбиция на ръководството е смяна на кухненското оборудване. В края на миналата година беше закупена нова готварска печка на стойност 5 500 лева 

   Общо в яслата работят 29 души – директор, 10 сестри, 2-ма педагози, 10 детегледачки, 1 касиер-домакин, 1 готвач, 2-ма помощник-готвачи, 1 работник кухня и огняр. Голяма част от работещите са със стаж над 20 години. 

 

Ясла по време на пандемия

От 13 март до 1 юни и от 30 ноември до 31 декември миналата година яслата беше затворена. От 4 януари 2021г. почти всички записани деца вече посещават детското заведение. В яслата се извършва засилена дезинфекция, мери се температурата на децата сутрин преди приемане и им се мият ръцете. Занятията от началото на пандемията са индивидуални за всяка група.

При първия локдаун у нас млечната кухня беше затворена само за две седмици. След това при засилени мерки за сигурност и благодарение на съдействието на общинската администрация и кмета инж. Емануил Манолов кухнята отвори. Оттогава не е затваряна.  

 

Симонета Колева, директор на Детска ясла Павликени

- Какви са ежедневните предизвикателства за един директор на детска ясла?

- Всеки ден не знаеш какво те очаква, работата е разнообразна и удовлетворяваща. През моето управление за пръв път празнувахме Осми март заедно с майки през 2018 и 2019г. Също така включихме родители и баби в правенето на мартеници и боядисване на яйца. Опитваме се да организираме интересни събития за децата и техните родители. Всичко това обаче беше преди пандемията. В момента тези дейности са ограничени и се извършват самостоятелно за всяка група. Активно използваме социалната мрежа, за да може родителите да са съпричастни с дейностите на децата.

- Как се справяте в ситуация на пандемия?

- Трудно! Чакахме си децата да се завърнат, липсваха ни в яслата. Научихме се да работим по нов начин. Родителите и децата също свикнаха с новите правила. Надявам се тази година да не се налага да затваряме повече.

 

За работата с деца в яслата разказаха бившите възпитаници на детското заведение – медицинските сестри Людмила Петрова и Елена Минкова

   „Работата с деца на тази възраст е много отговорна, никак не е лесна и същевременно е много приятна. Нужно е много търпение и спокойствие. Всеки ден протича както по план, така и много различно. Във връзка с пандемията прекарваме много време в дезинфекциране. На децата се говори повече за нуждата от лична хигиена.“ – Людмила Петрова

   „Работата с децата ни носи удоволствие и положителни емоции. За нас това не е само работа, а мисия да се грижим за новото поколение по най-добрия начин, да ги възпитаме в добро и в дисциплина, да им създадем навици и умения. Стремим се с нашето добро и отговорно отношение и грижа децата да посещават детската ясла с нетърпение и желание.“ – Елена Минкова

 

Прочетена 831 пъти