Четвъртък, 18 Октомври 2018 10:52

СУ „Бачо Киро“ стана училище посланик на Европейския парламент

  В конкуренция от над сто училища СУ „Бачо Киро“ Павликени беше избрано за училище посланик на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година. В официално писмо от Бюрото на Европейския парламент в България ни съобщиха, че това е резултат от добре подготвената ни кандидатура и показания искрен интерес към работата на Европейския парламент и на Европейския съюз като цяло. Основната цел на програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и относно Европейския парламент (ЕП) като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

  В СУ „Бачо Киро“ се работи активно по разпространението на знания за ЕС. През изминалата учебна година сме разпространили над 280 единици литература сред учениците от IV-ти до XII-ти клас. Традиционно в училището се организират събития, посветени на 9 май. Тогава се провежда и Денят на ученическото самоуправление. Два пъти са организирани срещи на учениците от гимназиален етап с европейски депутати и специалисти от Европейската комисия. Дейностите по настоящата програма надграждат работата на училището по темата до момента, като ще разяснят на младежите в гимназиален етап на обучение техните права като европейски граждани, ще ги запознаят с работата на техните представители в ЕП, както и ще им покажат как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз. Целта е да се гарантира, че младите хора са добре запознати с възможностите за реализация, които им предоставя ЕС, както и че разбират важността на демократичния процес и гласуването на национални и европейски избори.

  Във връзка с Деня на Европа в СУ „Бачо Киро“ ще подготвим и проведем симулация на тема: „Приоритети на ЕС”. През май 2019 година ще се проведат изборите за представители в Европейския парламент. Различни парламентарни групи ще участват в публичен дебат по приоритетите на ЕС. Задачата на учениците ще е да се изведат основните приоритети на основните политически сили в рамките на следващия мандат в ЕП. Изхождайки от приоритетите, е важно да дефинират какви ще бъдат основните акценти, които искат да чуят гласоподавателите. За по-малките ученици /I-VII клас/ ще бъде организиран конкурс за рисунка, а след това в деня на дебата - изложба на тема „Европа за мен и за теб“.

  Участващите училища ще бъдат оценявани веднъж годишно на място или от разстояние. При посещение на място може да присъства и служител на Бюрото на Европейския парламент. По време на посещението ще се определи до каква степен участващото училище е изпълнило основните критерии за придобиване на статут на „Училище посланик на Европейския парламент“. Ако училището е отговорило на изискванията, то бива сертифицирано и получава плакет, който може да бъде изложен на видно място в сградата на училището. На учениците от най-добре представилите се училища ще бъде предложено пътуване до Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП, а най-активните преподаватели ще бъдат поканени да участват в организирани в Брюксел семинари.

  Заедно с персонала на Бюрото на Европейския парламент в България вярваме, че ще успеем да изградим едно добро партньорство, за да подобрим осведомеността на учениците за Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация и да ги включим активно в създаването на европейския дневен ред.

Неделчо Неделчев

педагогически съветник и

старши посланик на Европейския парламент в България

 

Прочетена 912 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.