Неделя, 31 Януари 2021 10:38

Община Павликени ще плати строителството на приюта за безстопанствени кучета със собствени средства

  Нов, по-ефективен начин за финансиране на строителството на приюта за безстопанствени животни намери Община Павликени. След като през епидемичната 2020 година бяха спестени част от средствата в разходната част на общинския бюджет, сега Общината може със собствени средства да започне изграждането на съоръжението, което много граждани очакват за разрешаване на проблема с бездомните кучета.

   В последните месеци Общината предприема решителни действия за овладяване на популацията. Създаден беше работен инвестиционен проект за изграждането на приюта в съответствие с наредбата за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни.

   Проектът включва обслужваща сграда с обособени помещения: за персонала; санитарен възел; за съхранение и приготвяне на храна; за оборудване и препарати за почистване и дезинфекциране; за извършване на ветеринарномедицинска дейност – манипулационна; помещение с хладилна камера /фризер/ за съхранение на животински трупове; за карантина; за изолация на болни и наранени животни.

   За настаняване на животните са предвидени 20 навеса от бетонови блокчета с метален покрив. Всеки навес ще се оборудва с единични колибки според големината на екземплярите и нуждите на приюта.

   Общият капацитет на приюта ще бъде за 100 кучета. Навесите са групирани в три двора – два с по 7 и един с 6 навеса с индивидуални дворчета за разходка. Трайна настилка ще покрива цялата площ на загражденията, с наклон към водосъбирателна решетка. Ограда от телена мрежа и колове ще бъде изградена по периметъра на приюта. Планирани са две врати за достъп.

   С изпълнението на този проект ще се намали броят на свободно скитащи животни, застрашаващи гражданите и гостите на общината, и ще намалее рискът от разпространение на паразити и зарази. Всички дейности в приюта ще се извършват при стриктно спазване на нормите за хуманно отношение към животните. Ще бъде разработена и система/правила за осиновяване на животни от приюта в страната и чужбина. 

   Първоначалното намерение на Общината беше инвестицията да се финансира чрез кредит от „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД. Бяха договорени максимално добри условия, ниска лихва и гратисен период от една година. ФЛАГ беше избран като финансираща институция заради силния държавен ангажимент.

   Новото решение Община Павликени да се откаже от кредита и да финансира строителството със собствени средства ще спести около 50 000 лева, колкото щяха да са лихвите по заема. Стриктното изпълнение на приходите в бюджета, както и засиленият финансов контрол на разходите позволиха местната хазна да задели собствени средства за инвестицията.

   Цялата стойност, заложена в капиталовата програма за тази година, е 405 000 лева. Очаква се обектът да е готов към месец септември, а за изпълнител на строителството след проведен търг е избрана фирма „Геоплан Кънстръкшън“ ЕООД.

 

Прочетена 323 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.