Вторник, 09 Март 2021 11:21

Весела Лечева – точният приятел на Павликени

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия. Впечатляващите й постижения в спорта й отреждат място сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988) и в Барселона (1992), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, номинирана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново. Изключително успешна е и политическата й кариера. Тя е народен представител от БСП, като е била и председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към активното спортуване на децата в училище, както и подкрепа за млади спортни таланти. 

 

Весела Лечева е от хората, които доказано знаят какво е точност. И в спорта, и в политиката оценките за нейните качества са най-високите. Неслучайно и БСП-Павликени единодушно издигна нейната кандидатура за народен представител. Няма местен проблем, който да й е чужд – от свлачищата, през горенето на боклуци до изграждането на околовръстния път. Лечева показа, че е приятел на Павликени. „Знам, че никога не е достатъчно това, което си направил за своите избиратели. Но също така знам, че за тези 4 години съм работила с цялото си сърце за вас“, казва Лечева с отчета си, който направи в края на мандата на този парламент. Че е работила с цялото си сърце знаем и ние заради личните дарения, които направи тя – за лечение на граждани на Павликени, с даренията към болницата в града, с подпомагането на спорта в общината, с множеството въпроси в парламента, с които пришпорваше управляващите да свършат ангажиментите си към Павликени. Не е лесно да се издържи, когато си под прицела на най-точната в света, и това са го изпитвали почти всички министри.

 

Втора в листата, първа за партията

 

Днес Лечева отново е кандидат за народен представител, за да довърши своите ангажименти, а и тези, които други обещаваха, но не свършиха за региона. В кампанията за номинации зад Лечева впечатляващо застанаха единни редовите социалисти, местното ръководството и червените кметове от областта. От централата в София предприеха стратегия на тези избори тя да е втора, въпреки настояванията на местните. Това обаче едва ли притеснява Лечева, защото тя отдавна е свикнала да си извоюва сама позициите – с много труд и феърплей. 

 

Последователност и принципност

 

Весела Лечева започва политическата си кариера като народен представител от гражданската квота на БСП. Малко по-късно обаче тя избира да стане член на левицата и не я заменя до ден днешен. Доверието явно е взаимно, защото и днес партията я избра за свой представител. През годините много от знаковите фигури от БСП направиха собствени политически проекти, но Лечева избра да остане в партията си, независимо къде я пращаха турбуленциите в ръководството на левицата. Тя пое и трудната задача да бъде кандидат за кмет на Велико Търново, за да покаже, че когато имаш кауза, трябва да я отстояваш, независимо колко е трудно. Именно тогава нейната диалогичност събра жените от трите леви партии – АБВ, Движение 21 и БСП. „Ние, жените, сме доказали, че можем да оцеляваме в битки, че можем да подреждаме дом и да създаваме уют. Всяка наша кауза е в името на децата ни“, заявява Лечева. 

 

Сърцето е отляво, каузите – също

 

„Заложете на хора с кауза в сърцето си, защото те ще я отстояват всеки ден“, това казва преди години Весела, убеждавайки избирателите да подкрепят Румен Радев, тогава кандидат за президент. И до днес тя е един от най-големите му поддръжници в БСП. Същото обаче важи и за нея. В последните дни на този парламент управляващите все пак приеха закона за българския жестов език, за който апелираше от години и Лечева. С него се дава възможност за изучаването му, както и се задължават институциите да имат такъв преводач. По този начин глухонемите ще имат по-голям достъп и самостоятелност до заобикалящата ги среда, което безспорно ще облекчи ежедневието им. Лечева е един от най-активните депутати от парламентарната трибуна в защита на преизчисляването на всички пенсии, с което да се постигне реално увеличение за достойни старини. Тя е сред вносителите за увеличаване на майчинството, за въвеждане на еднократна помощ от 6500 лева при раждане на второ и трето дете за родители, които са се осигурявали. Сред предложенията й са и подкрепа от 10 минимални работни заплати за майки студентки, както и данъчни облекчения за млади семейства. Нейна стара мечта е развитието на мащабна програма, с която всяко дете, дори от най-малкото населено място, да има възможност да се научи да плува напълно безплатно. Лечева поставя основите на инициативата, когато е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. За съжаление, след нея управниците не доразвиват програмата и тя остава активна само в няколко града. Нейна е и идеята за специална програма, насочена изцяло към българските треньори и специалисти, които са ключова част от спортната система.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Прочетена 1079 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.