Вторник, 06 Април 2021 18:38

Инж. Емануил Манолов влиза в ръководството на Съвета на европейските общини и региони

Кметът на община Павликени Емануил Манолов, който в момента председателства Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (NALAS), става член на Изпълнителното бюро на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР).

Председателството на NALAS се предава на ротационен принцип между асоциациите членки и НСОРБ пое този пост в най-трудния за региона, Европа и целия свят момент – през април 2020 г. От тогава до сега значително бе динамизирана работата на организацията и асоциациите от региона системно обменяха информация за мерките, въведени от местните власти в процеса на управление на кризата. По инициатива на НСОРБ и NALAS бе изготвен анализ на социално-икономическите последици за ЮИЕ, в който се включиха 136 местни власти от Югоизточна Европа и на тази основа бе изготвен доклад, представен през септември 2020 г. на форум в присъствието на президента на Камарата на регионите в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа г-жа Гун Мерит Хелгесен. Асоциациите на местните власти от региона обединиха усилия и за формиране на препоръки за възстановяването на местните общности в посткризисния период.

Определянето на действащия председател на NALAS за член на Изпълнителното бюро на Съвета на европейските общини и региони е сериозно признание за активността на NALAS и в частност на НСОРБ в приобщаването на местните власти от региона през последната година.

НСОРБ има и изпълнителен президент в ръководния корпус на Съвета на европейските общини и региони – кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, която бе избрана през юни 2020 г. на този пост.

През 2021 г. СЕОР ще продължи да работи за силните местни и регионални власти, които играят активна роля в справянето с глобалните предизвикателства и осигуряването на устойчивост при кризи. Основната цел в дейността на организацията остава запазването на водеща роля и чуваемостта за проблемите на местните и регионалните власти и техните сдружения в Европа и по света в контекста на съвременното разбиране за устойчиво, зелено и стабилно възстановяване.

 

Прочетена 89 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.