Вторник, 06 Април 2021 18:40

Започна изграждането на приют за безстопанствени животни в Павликени

Първа копка на Общинския приют за безстопанствени животни в град Павликени направиха днес кметът инж. Емануил Манолов, председателят на ОбС Христо Кавалски и управителят на фирмата изпълнител „Геоплан кънстракшън“ Кристиян Дешков.

Стойността на приюта възлиза на 409 000 лв. с ДДС като проектът се финансира изцяло от бюджета на Община Павликени. Изграждането му е една от мерките, включени в Програмата на Община Павликени за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета и в Плана за действие за изпълнението ѝ, приети с решение на Общински съвет – Павликени през 2019 г. Срокът за изпълнение на обекта е 5 месеца.

С реализиране на проектните дейности се предвижда изграждането на обслужваща сграда с обособени помещения за персонала, за санитарен възел, за съхранение и приготвяне на храна, за оборудване и препарати за почистване и дезинфекциране, манипулационна за извършване на ветеринарномедицинска дейност, помещение с хладилна камера /фризер/, помещения за карантина, за изолация на болни и наранени животни.

За настаняване на животните ще бъдат изградени 20 навеса от бетонови блокчета с метален покрив. Всеки навес ще се оборудва с единични колибки според големината на кучетата и нуждите на приюта. Общият капацитет на приюта ще бъде за 100 кучета. 

„Мястото на животните не е на улицата. В последните години проблемът се нареди като един от сериозните за повечето населени места в България. Община Павликени предприема решителни действия той да бъде разрешен по хуманен и съвременен начин, каза при започване на строителните работи кметът инж. Манолов. – Целта ни е да се установи контрол и постепенно да се намали броят на безстопанствените кучета до количества, гарантиращи безопасността и здравето на хората, комфорта на градската среда и европейския имидж на Павликени“, допълни градоначалникът като съобщи, че след откриване на обекта ще започне и програма за осиновяване на обитателите в него.

Изграждането на приюта за безстопанствени животни ще помогне да бъде овладяна популацията на безстопанствени кучета на територията на община Павликени. Ще се намали броят на свободно скитащи животни, застрашаващи гражданите и гостите на общината, ще се намали рискът от разпространение на паразити и зарази. Ще бъдат разкрити 5-6 нови работни места – за управител, ветеринарен лекар, гледачи, охрана и др. 

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „ГЕОПЛАН КЪНСТРАКШЪН“ ЕООД – гр. Велико Търново с управител Кристиян Дешков.

Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „МИНЕРВА - КЛ” ЕООД – гр. Велико Търново с управител Любка Любенова - Вашкова.

Фирма „БИЛДПЛАН-08” ЕООД – гр. Велико Търново с управител инж. Мирослав Димитров, автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

 

Прочетена 97 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.