Вторник, 06 Април 2021 18:42

Протойерей Димитър назначен начело на Павликенска духовна околия

  С благословението на Негово Светейшество Великотърновския митрополит Григорий е назначен нов архиерейски наместник на Павликенска духовна околия. Считано от 23 март 2021 г. начело е протойерей Димитър. Той става председател и на църковното настоятелство на храм „Рождество на Пресвета Богородица“. 

  Отец Димитър в последните пет години е епархийски свещеник в църквата в град Полски Тръмбеш. Той ще продължи ангажимента си към миряните в съседната община. Родом е от София, на 47 години е, женен, с три деца.

  На 13 април от 9:00 ч. в храма в Павликени ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на архимандрит Георгий. В този ден се навършват 40 дни, откакто той загуби битката с ковид.

  Междувременно Община Павликени обяви обществена поръчка за ремонт на църквата “Рождество на Пресвета Богородица”. Нужни са 317 000 лева, за които Общината е подала проект към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Плановете предвиждат консервация на купола на камбанарията и на самата църква, ремонт на дървената конструкция на целия покрив, подмяна на водосточните тръби и улуци и др. Ще бъде положена топлоизолация от каменна вата и хидрофобна мембрана. Записано е също обновяване на фасадата на храма, интериора и настилките около сградата.

  Целта е при отпускане на средствата от страна на държавата веднага да започнат и ремонтните дейности. Догодина църквата “Рождество на Пресвета Богородица” ще отбележи своята 140-а годишнина. Изграждането ѝ започва със средства, събрани от миряните през 1882 г. Завършена е още същата година. Последният частичен ремонт е направен през 2000 г. 

  „Павликенски глас“ научи и радостната вест, че броевете на вестника ще бъдат съхранени в библиотеката на Великотърновската митрополия. Интерес към изданието ни лично е проявил митрополит Григорий.

 

Прочетена 104 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.