Петък, 10 Септември 2021 05:43

Писателката Христина Панджаридис прекарва лятото в с. Вишовград

   Писателката Христина Панджаридис избра да прекарва летата си в с. Вишовград. Там се родиха и първите страници от новия й роман, който тези дни ще е в търговската мрежа от издателство „Екрие“. В сюжета на „Ферма за калинки“ се появява дори и героиня, чиито прототип е съседката – баба Ценка от селото. 

   „Павликенски глас“ е една от първите медии, пред които писателката избра да разкаже за новата си книга. Романът излиза с подкрепата на Министерство на културата, а официалното му представяне ще бъде на фестивала „Алея на книгата“ в София. 

   „На какво сме готови за отстояването на трудно възможното лично и семейно щастие? Докъде стигат рамките на разумните отстъпки и компромиси, когато искаме да задържим до себе си приятели и близки? Какъв може да бъде отпорът ни срещу често неизбежните намеси в крехкия свят на двама души. Въпроси, които са до болка познати, но своеобразно и посвоему намират отговор“, разказва накратко сюжета на „Ферма за калинки“ авторката. Според нея, темата на романа е любовта, поставена в трудна ситуация между болест, изневяра, спомени, възможност за бъдеще. Може ли любовта да просъществува въпреки всичко, пита се Христина Панджидис в новата си книга.

   Тя е родом от Елин Пелин, автор на 4 романа и две стихосбирки, завършила е „Журналистика“ и дори е работила в общинския вестник на родния си град. Баща й е грък, майка й - от Кюстендил, а се намерили на гара Елин Пелин, покрай работата им в керамичния завод. 

   От ученическите си години пише, но мечтата й била да се занимава с психология. „Учейки журналистика, докосвайки се по-дълбоко до словото, тази любов към думите се възроди у мен и започнах да пиша непрекъснато“, споделя Христина. 

   Случайно попада във Вишовград по съвет на своя позната, която много похвалила селото. Харесва природата и въздуха тук и това я мотивира да остане. „Във Вишовград започнах романа си. Една от героините ми, макар да е епизодична, е съседката леля Ценка. Тя е скромен и всеотдаен човек. С нея споделихме няколко думи и ми се видя много интересна историята й.    Даже така, на кладенеца, на ръка върху лист нахвърлих диалога ни“, спомня си началото на работата Христина. 

   Тя е автор и на хайку - най-краткият поетичен литературен жанр. „Когато ме мързи да напиша роман, написвам едно хайку“, казва авторът. Нейни стихове са награждавани на многобройни конкурси у нас и в чужбина. През 2014 и 2016 г. влиза в класацията за 100-те най-креативни автори на хайку в Европа.

    Въпреки това определя себе си повече като прозаик, а издателите й я наричат „поет в прозата“.

 

Прочетена 513 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.