Понеделник, 04 Октомври 2021 20:35

Педагози усвоиха как се прилага STEM подход в детската градина

   Учителите Даниела Денева и Грета Василева от ДГ „Цветни мечти“ – с. Върбовка взеха участие в Осмия национален семинар "Детската градина днес" – приложение на STEM подход в детската градина за интелектуално и личностно развитие на детето, която се проведе в Бургас.

   Акценти в семинара бяха прилагането на STEM подход в образователно-възпитателния процес и създаването и използването на сензорна зона в детската градина. Чрез STEM дейности се провокира детското любопитство и се развива интерес към математиката, науката и конструирането. В хода на игрови дейности в среда, активизираща сетивата на детето, се създават условия за спокойно и ефективно педагогическо взаимодействие. 

   Изследванията показват, че ранното запознаване със STEM има положително въздействие върху ефективността на учебния процес. В тази връзка учителите имат своите отговорности. Тяхната роля е, когато планират всяка STEM дейност за деца в предучилищна възраст, да създават разнообразна среда. Учителите също така трябва да включват децата в предучилищна възраст в проучвания, като насочват техните наблюдения.

STEM  е  чудесна  възможност  да  се  подкрепи  развитието  на  децата. 

   „Възрастните моделират искрен, непрестанен интерес към света, като често задават въпроси „защо“ и „как“. Те помагат на децата да дефинират проблем, който биха могли да решат, да помислят за основната цел и ги насърчават да не се отказват, когато проектът за решение се окаже неуспешен. Те провокират, предизвикват и разширяват любопитството, интереса и мисленето на децата. Те осигуряват досег на децата до запомнящи се, трайни и подходящи преживявания, като използват внимателно подбрани материали и явления, които помагат на децата да осмислят света“, обясняват педагозите.

 

Прочетена 335 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.