Четвъртък, 21 Октомври 2021 10:16

Юбилеят на Цанко Церковски в Бяла черква преди 100 години

На 16 октомври 1921 г. в Бяла черква се състои всенародно честване по повод 30-годишната литературно-обществена дейност на Цанко Церковски. Министерството на народното просвещение изготвя специална програма за отпразнуване на юбилея. Този ден се превръща в истински всенароден празник, а Бяла черква – в културна столица на България.

Приготовленията в селото започват още през август, когато е сформиран юбилеен комитет с няколко комисии – Квартирна, Продоволствена и Комисия по украсата. За два дни след обиколка на къщите Квартирната комисия е установила, че на разположение стоят квартири за 400 души. Продоволствената комисия осигурява храната и виното за гостите. Трескава подготовка кипи в цялото село. Започва да се прилага отдавна замисленият благоустройствен план – да се прокарват улици, чистят дворове, измазват къщи, да се изравняват поляни и да се разхубавяват обществени места.

За място на провеждане на тържествата е избрана една местност извън селото, отвъд река Росица, известна под името Белина и преименувана от Церковски в Славееви гори. Самият той е главен ръководител и по негова идея започва облагородяването на тази живописна местност с прокарани пътеки, изработени беседки, засадени дръвчета. Благодарение на Цанко Церковски тази местност се превръща в един модерен парк за разходка и почивка. В подножието на този хълм, до чешмата, се провежда тържеството и тук се представя на открито пиесата на юбиляря „Под старото небе” – на специално пригодена за целта сцена.

Очаква се като гости в Бяла черква на 14 и 15 октомври да пристигнат представители на разни обществени и културни организации от цяла България, министри, писатели, журналисти, както и представители на някои чужди легации в София.

На 14 октомври 1921 г. тук пристигат артистите от Народния театър, които участват в представлението „Под старото небе”, а също така и двете военни музики: на Военното училище с диригент маестро Георги Атанасов и музиката на първи пехотен полк. Министър Стоян Омарчевски, заедно с някои от висшите чиновници на Министерството на просвещението, пристига на 14 октомври вечерта, а всички други поканени пътуват на другия ден – на 15-ти сутринта, със специален безплатен влак. С Постановление от 13 октомври Министерският съвет урежда безплатното пътуване на всички поканени за юбилея на Церковски лица с влак от София до гара Павликени и обратно. В този влак пътуват представители на чуждестранните вестници, писателите, делегациите от културни дружества и обществени учреждения, журналистите и др. В утрото на 16 октомври пристигат министър-председателят Александър Стамболийски и дипломатическите представители на някои чужди държави.

В деня на тържеството хубавото село Бяла черква осъмва като многолюден град с необикновено оживление. Народни представители, министри, журналисти, писатели, артисти, жители и почитатели на юбиляря от околните градове и села, земеделските дружби със своите знамена, множество ученици внасят оживление и настроение. На главната улица близо до читалището е издигната висока арка от зеленина, в средата на която е поставен портретът на юбиляря с надпис: ”На поета Цанко Церковски – слава”.

Множеството се отправя към местността Славееви гори, където започват тържествата. След изпълнението на националния химн „Шуми Марица” пръв държи приветствена реч министър-председателят Стамболийски. Неговото слово, продължило два часа, е една прекрасна характеристика на приятеля, поета, общественика и човека Цанко Церковски.

Следва поздравлението на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски, който изразява уважението, което българският народ изпитва към певеца на селската неволя и борба, и му поднася национално дарение и златен медал за наука и изкуство.

Райко Даскалов – тогава министър на търговията, промишлеността и труда, също поздравява Церковски като другар, учител и съселянин. След речите на министрите следват приветствията на многобройните делегации, които връчват поздравителни адреси и подаръци на юбиляря.

След няколко часа, изпълнени с приветствия, слова и трогателни речи, Церковски развълнуван взема думата, за да благодари за огромната обич и уважение, за вниманието към него като поет и писател, за предоставената възможност да се състои този юбилей.

Тържественият обяд се провел на високата поляна в Славееви гори, докато долу в равнината поляната е изпълнена с пъстроцветно море от народ, събрал се като на панаир: сергии с различни стоки, лозарска изложба, кръшни народни хора под звуците на военните музики.

Вечерта множеството се приближава към естествената сцена, на която започва представлението „Под старото небе”. В него участват най-известните артисти от Народния театър. Без вдигане и спускане на завеса, без антракти, приспособената естрада се превръща в една мистерия, която завладява присъстващите и прави преживяването незабравимо.

Юбилеят на Цанко Церковски в Бяла черква на 16 октомври 1921 г. оставя незаличим спомен в сърцата на съвременниците му. Той е израз на всенародното признание на народа към поета, човека, общественика.

                                              

Анастасия Георгиева

Директор на Исторически музей – Бяла черква

 

Прочетена 94 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.