Понеделник, 03 Януари 2022 17:59

Исторически музей - Павликени спечели конкурс към Национален фонд „Култура“

   Исторически музей - Павликени е одобрен за финансиране в конкурс към Национален фонд „Култура“, Министерство на културата по програма "Едногодишна целева субсидия за подпомагане на дейността на държавни, общински и регионални институти за създаване, съхраняване и разпространение на произведения на изкуството и културата, и за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство" 

Програмата осигурява компенсиране на част от вече заплатени разходи за електрическа енергия на организацията за месеците юли, август, септември, октомври и ноември 2021 г. Благодарение на тази финансова подкрепа, в Исторически музей-Павликени бе подпомогната работата на музейните специалисти и провеждането на два конкурса

„ Моят род-поглед в миналото „ и „Благотворителен конкурс за сурвакници“. Възстановените разходи за електроенергия от НФ „ Култура“ ще позволят Исторически музей - Павликени да осъществява други свои проектни намерения, свързани с пряката дейност на институцията през 2022 г.

   През месец декември ИМ-Павликени се включи към по проекта за иновативни дейности на ОУ "Св. Климент Охридски" в мисия "Етнолог" с учениците от IV -те класове. Проведеха се две съвместни занятия в училището и на място в музея, при етнографската колекция. Децата проявиха голям интерес към етноложките дейности и дори направиха малки проучвания, свързани със занаяти и храни от павликенския край. Как се прави " Топарлак чорба" от с.Недан? Кой е основният мъжки занаят в с.Паскалевец? 

   На 13 и 14 декември се проведе традиционната за ИМ-Павликени „Работилница за сурвачки“. Музейните специалисти гостуваха на учениците от II и III клас в ОУ „Филип Тотю“, с.Върбовка и II А клас, както и група за целодневно обучение в V клас в СУ „Бачо Киро“. Децата научиха за празника Сурва и обичая на сурвакане в българските земи, както и за начина на изработване на сурвакница в павликенския край.

Най-добрите сурвачки ще имат възможност да участват в благотворителен конкурс за сурвакници, организиран съвместно с НЧ „ Братство-1884“ и ЦПЛР и МКБППМН- гр.Павликени. Благотворителния базар за сурвакници ще се проведе на 21, 22 и 23 декември с любезното домакинство на магазин „Абсолют +“ , а събраните средства ще бъдат дарени за възрастните хора от дома в с. Караисен.

 

 

Прочетена 84 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.