Неделя, 08 Януари 2023 18:45

Обичаят Иванови влачуги – на крачка от вписване в „Живи човешки съкровища“

  Обичаят Иванови влачуги беше номиниран за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища - България“. На 12 декември в галерия „Средец” в Министерството на културата се проведе официалната церемония за връчване на удостоверения за вписване и грамоти за номинация. Зимният обичай, който се провежда ежегодно на 7 януари (Ивановден) в село Караисен, община Павликени, беше единствената кандидатура за област Велико Търново. Обичаят е внесен като предложение за номинация от групата за „Изворен фолклор” при НЧ „Добра Надежда-1896“ - с. Караисен. Процедурата по кандидатстване беше ръководена от музеолога Диана Митева.

   С цел да се селектират постъпилите кандидатури в Областна администрация Велико Търново беше създадена експертна комисия, в чийто състав се включиха експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на регионалните музеи и други специалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство. 

   Диана Митева лично получи грамотата за номинацията от проф. д-р Борислава Танева, заместник-министър на културата с ресор „Специфични изкуства, художествено образование и авторско право”. Дадени бяха и допълнителни указания за повторно участие на обичая в следващия етап за вписване на шестте нови елемента в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България. 

   "Живи човешки съкровища - България" е част от пилотната програма на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища". Тя цели да се предотврати загубата на нематериалното наследство - културни изяви като музиката, танца, словото, обредите, съборите или традиционните културни умения и др. Особено важно е да се насърчат носителите на това наследство да практикуват дейностите и да предават познания и умения на следващите поколения. 

  Поддържането на системата цели съхраняване на важни за България и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и отделни лица, тяхното предаване на следващите поколения чрез неформално и формално образование, както и да осигури тяхната видимост чрез публично признание на национално и международно равнище.

   През 2023 г. ритуалът за Ивановден ще се проведе от 10:00 ч. на срещната чешма в с. Караисен.

 

Прочетена 168 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.