Вторник, 21 Февруари 2023 21:11

Два военни паметника бяха одобрени за ремонт

   Два военни паметника, свързани с Балканските войни (1912-1913 г.), по предложение на Община Павликени бяха одобрени от Областната комисия „Военни паметници“ за ремонт, възстановяване и довършване. 

   Това са паметникът на загиналите за Родината от с. Михалци и паметникът на загиналите във войните павликенци, разположен на площад „Свобода“ в Павликени.

   Заседанието на Областната комисия бе председателствано от областния управител инж. Георги Гугучков и в него участваха представители на Министерството на отбраната, общините от областта, историческите музеи във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. На срещата бяха и представители на Военния клуб в старата столица, Областния съвет на съюза на офицерите от запаса и резерва, Областния съвет на съюза на ветераните от войните и на дружеството „Военноинвалид“ във Велико Търново и др. 

   Областната комисия е разгледала общо 15 предложения от шест общини. Десет от тях ще бъдат представени на Министерство на отбраната, заедно с количествено-стойностни сметки и необходимата документация с разчет на разходите. Областният управител инж. Георги Гугучков уточни, че за област Велико Търново ще бъдат отпуснати около 45 000 лв. за ремонт на военните паметници, свързани с Балканските войни.

   В с. Михалци по-голямата част от надписите върху паметника са избелели и са нечетливи. Липсват части от каменните детайли. Необходимо е спешно почистване на паметника, възстановяване на надписите, възстановяване на липсващите части от каменните детайли и укрепване на камъка.

   През настоящата година предстои да се отбележи 80-годишнината от издигането на паметника на пл. „Свобода“ в Павликени. На места липсват части от каменните детайли и надписите са избелели и са нечетливи. Необходимо е спешно да се възстановят надписите, да се възстановят липсващите части, да се почисти и да се укрепи паметникът.

   Другите две предложения на Община Павликени не са одобрени – за паметника на загиналите във войните 1912 - 1918 г., 1945 - 1958 г. в село Горна Липница и паметника на загиналите през 1876 г. и във войните 1912-1918 г. в с. Мусина.

 

Прочетена 903 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.