Сряда, 03 Август 2016 15:53

Съветниците - Христо Кавалски, БСП: „Първа грижа на общинската политика трябва да са младите хора и техните проблеми“

  Новоизбраният председател на Общинския съвет на БСП в Павликени Христо Кавалски е образец за нов тип млади политици – търсещи, можещи, всеотдайни в работата си. „Обществената работа е като заразна болест, веднъж като „заболееш“ от нея – няма отърване“, казва за себе си младият мъж. И признава, че тази работа му отнема всеки ден изключително много време, сили и енергия.

  Христо Кавалски е роден на 9 февруари 1987г. в Тетевен. Завършва средното си образование в Павликени, а висшето по специалността „Стопанско управление“ - в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ - Свищов. Има и магистратура „Фирмен мениджмънт и контролинг“. Трудовата си дейност започва в някогашния Младежки културно-информационен център към Народно читалище „Братство-1884“. И в момента се реализира като експерт „Евроинтеграция“ при същото. Само през последните 2 години там са написани 6 проекта, 4 от тях вече са одобрени за финансиране и ще допринесат за подобряване на читалищната дейност.

  Още в ученическите си години обаче започва да се занимава активно с обществена дейност. Цели три години работи като доброволец към Дружеството за ООН в България. През 2005г. Общинският съвет приема Европейската харта за участие на младите хора в живота на общините. На базата на тази харта в Павликени се създава Общински младежки съвет като алтернатива на местния парламент. Христо Кавалски става негов председател. Пак по него време през 2007г., едва 18-годишен, Христо Кавалски става член на БСП. „Тогава беше модерно младите хора да избират дясно ориентираните, демократически партии. Аз харесах повече БСП – заради нейната, сега вече 125-годишна история, изключително добре подредения вътрешноорганизационен живот, заради грижите, които се полагат за обучението и израстването на кадрите, заради сериозната социална програма“. Не малка роля за този му избор са изиграли и мед. фелдшер Петко Цуцуманов, учителката Иванка Николова и останалите социалисти от Бутово, където тогава живее младият Христо. Днес той признава, че не е очаквал такова бързо кариерно израстване в партията – само след десетина години членство е избран тази пролет за председател на Общинския съвет на БСП. Той е избран и за говорител на Областния съвет на БСП, където отговаря за връзките с медиите. Но трябва да се подчертае, че това огромно доверие към него не е безпричинно и немотивирано. Кавалски става преди години един от основателите на младежката организация на БСП в общината, на която 5 години е и председател. Това му дава възможност да натрупа достатъчно опит в партийната работа, за да поеме вече нови отговорности.

  Христо Кавалски е втори мандат общински съветник. Още през първия се доказа като активен млад човек, на когото не липсват идеи и сили за тяхното реализиране. Създаде Общински консултативен съвет по младежките въпроси при кмета на общината. Инициатор е и за написването на устава и правилника за работата му. Една от изявите на този съвет е направената анкета сред близо 600 млади души между 14- и 35-годишна възраст от общината за промените, които те искат да настанат в различни сфери на обществения живот. По-голямата част от дадените при анкетата предложения вече са залегнали в програмата на кмета за управление на общината и се реализират. 

  И през двата мандата Кавалски е председател на Постоянната комисия за младежта, спорта и туризма към местния парламент. Младите хора и младежките дейности ще бъдат приоритетна грижа в работата му и през настоящия мандат, защото той смята, че това трябва да бъде първа цел на общинската политика – да се създават условия младите хора да остават да работят и живеят в общината. Като член и на Постоянната комисия за образование, култура и духовни ценности отдава силите си за укрепване базата на павликенските училища, за развитието на културния туризъм в общината чрез реализацията на мащабни проекти в тази сфера и т.н. Има идея сега да се създаде общински солидарен фонд за лечение на млади хора в чужбина.

  Христо признава, че след толкова много обществени ангажименти му остава много малко свободно време. Посвещава го на майка си, на която е безкрайно благодарен за безрезервната подкрепа, която е получавал цял живот от нея във всяко негово начинание. Посвещава го и на любимия си племенник, тригодишния Павел. Майка му, сестра му и племенникът са най-близките и обичани от него хора в живота му. Обича да чете, една от последните книги, която силно го е впечатлила, е „Житейска библия“ на Божана Апостолова. Предпочита документалистиката.

 

Прочетена 5597 пъти

29 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.