Сряда, 03 Август 2016 16:07

Паметник на ген. Гурко ще бъде издигнат пред пощата в Павликени

  Паметник на генерал Йосиф Гурко да бъде поставен в центъра на кръговото кръстовище пред пощата в Павликени. Това решение взеха на последното си заседание общинските съветници. Предложението е на инициативен комитет. Монументът ще бъде разположен в уличното озеленено пространство в средата на кръстовището между улиците „Ген. Гурко“ и „Ал. Стамболийски“. По предварителни данни скулптурната фигура на генерала ще бъде в цял ръст, с височина 1.80 метра, поставена върху трапецовидна бетонова основа с височина около 1.20 метра. Подходът към паметника и фигурата ще бъдат насочени към централния площад на Павликени, на юг. 

  По време на Руско-турската война ген. Гурко минава с предвождания от него Преден отряд през Батак, Павликени и Бяла черква на път към Търново. Целта е била да бъде завладяно Търново и старопланинските проходи. Трогателна е била срещата на местното население, особено в Бяла черква, с руските войници и техните военноначалници. На 7 юли 1877 г. рано сутринта ген. Гурко, начело на Драгунската бригада, тръгва от Бяла черква към Търново.

  Общинските съветници в Павликени дадоха съгласието си за издигането на паметника на ген. Гурко като необходимите за каузата около 30 000 лева ще бъдат събрани от дарения.

 

Прочетена 3158 пъти

15 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.