Печат на тази страница
Сряда, 03 Август 2016 16:07

Паметник на ген. Гурко ще бъде издигнат пред пощата в Павликени

  Паметник на генерал Йосиф Гурко да бъде поставен в центъра на кръговото кръстовище пред пощата в Павликени. Това решение взеха на последното си заседание общинските съветници. Предложението е на инициативен комитет. Монументът ще бъде разположен в уличното озеленено пространство в средата на кръстовището между улиците „Ген. Гурко“ и „Ал. Стамболийски“. По предварителни данни скулптурната фигура на генерала ще бъде в цял ръст, с височина 1.80 метра, поставена върху трапецовидна бетонова основа с височина около 1.20 метра. Подходът към паметника и фигурата ще бъдат насочени към централния площад на Павликени, на юг. 

  По време на Руско-турската война ген. Гурко минава с предвождания от него Преден отряд през Батак, Павликени и Бяла черква на път към Търново. Целта е била да бъде завладяно Търново и старопланинските проходи. Трогателна е била срещата на местното население, особено в Бяла черква, с руските войници и техните военноначалници. На 7 юли 1877 г. рано сутринта ген. Гурко, начело на Драгунската бригада, тръгва от Бяла черква към Търново.

  Общинските съветници в Павликени дадоха съгласието си за издигането на паметника на ген. Гурко като необходимите за каузата около 30 000 лева ще бъдат събрани от дарения.

 

Прочетена 2889 пъти

15 коментара