Неделя, 31 Януари 2021 10:34

300 комплекта за засаждане на дръвчета бяха раздадени в детските градини и училищата в община Павликени

  300 комплекта за засаждане на дърво получиха децата от детски градини и училища в община Павликени. Безвъзмездното дарение е част от националната инициатива „Засаждаме бъдеще с Гората.бг“.

  Комплектите са предназначени за учениците от началния образователен етап (I-IV клас) и за деца от подготвителните групи в детските градини. Раздадени са по 35 комплекта за всяко училище и по 12 за всяка детска градина, които учениците от един клас заедно да засадят и отгледат.

  Всеки образователен комплект съдържа саксия от рециклиран материал, биотор, подходящи семена – жълъди, семена от явор и ясен, и етикети за всяка саксия, на която децата да отбележат кога и какво е засадено. В комплекта има и инструкции за засаждане и отглеждане като по този начин децата ще придобият знания и умения как да се грижат за растенията. След като бъде засадено и отглеждано в саксия, дървото може да бъде залесено на подходящо място навън.

  Децата от ДГ „Слънце“ в Павликени, детските градини в Бяла черква и с.Батак, както и от ОУ „Филип Тотю“ – с. Върбовка и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с.Батак вече засадиха своите семена. С голям ентусиазъм и емоции, старателно и отговорно малчуганите засяха семенцата, предоставени им от Общината. Предстои и останалите учебни заведения да проведат занимателни часове с комплектите.

  Основна цел на инициативата е да се ангажират колкото е възможно повече деца с идеята за една по-зелена и чиста България, за един по-добър и по-красив свят, в какъвто всяко дете заслужава да живее. Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме, филтрирайки замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави.

   С включването в инициативата децата ще могат да проследят процеса на засаждане и поникване на младото дърво, а след година или две да го засадят навън.

  Инициативата за отглеждане и засаждане на дървета е на осем години. Повече от 1 милион са вече засадените дръвчета в България по кампаниите на Гората.бг. Дарени са десетки хиляди дървета и комплекти за отглеждане на собствено дърво, организирани са стотици доброволчески събития за създаване на гори.

 

Прочетена 765 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.