Печат на тази страница
Неделя, 31 Януари 2021 10:34

300 комплекта за засаждане на дръвчета бяха раздадени в детските градини и училищата в община Павликени

  300 комплекта за засаждане на дърво получиха децата от детски градини и училища в община Павликени. Безвъзмездното дарение е част от националната инициатива „Засаждаме бъдеще с Гората.бг“.

  Комплектите са предназначени за учениците от началния образователен етап (I-IV клас) и за деца от подготвителните групи в детските градини. Раздадени са по 35 комплекта за всяко училище и по 12 за всяка детска градина, които учениците от един клас заедно да засадят и отгледат.

  Всеки образователен комплект съдържа саксия от рециклиран материал, биотор, подходящи семена – жълъди, семена от явор и ясен, и етикети за всяка саксия, на която децата да отбележат кога и какво е засадено. В комплекта има и инструкции за засаждане и отглеждане като по този начин децата ще придобият знания и умения как да се грижат за растенията. След като бъде засадено и отглеждано в саксия, дървото може да бъде залесено на подходящо място навън.

  Децата от ДГ „Слънце“ в Павликени, детските градини в Бяла черква и с.Батак, както и от ОУ „Филип Тотю“ – с. Върбовка и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с.Батак вече засадиха своите семена. С голям ентусиазъм и емоции, старателно и отговорно малчуганите засяха семенцата, предоставени им от Общината. Предстои и останалите учебни заведения да проведат занимателни часове с комплектите.

  Основна цел на инициативата е да се ангажират колкото е възможно повече деца с идеята за една по-зелена и чиста България, за един по-добър и по-красив свят, в какъвто всяко дете заслужава да живее. Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме, филтрирайки замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави.

   С включването в инициативата децата ще могат да проследят процеса на засаждане и поникване на младото дърво, а след година или две да го засадят навън.

  Инициативата за отглеждане и засаждане на дървета е на осем години. Повече от 1 милион са вече засадените дръвчета в България по кампаниите на Гората.бг. Дарени са десетки хиляди дървета и комплекти за отглеждане на собствено дърво, организирани са стотици доброволчески събития за създаване на гори.

 

Прочетена 760 пъти