Печат на тази страница
Вторник, 23 Март 2021 10:26

Антон Иванов – бащата на шампиона Антъни Иванов

„Всяко дете трябва да има шанс да спортува“, категоричен е дългогодишният треньор по плуване

 

  Какво е да плуваш по 13 км на ден? Или по 70 на седмица? Двамата, които със сигурност добре знаят колко труд се крие зад подобно предизвикателство, са Антон и Антъни Иванови. Баща и син плувци. 

  Роденият в София Антон Иванов още като дете е изпратен в плувен интернат в Сандански. В легендарната спортна школа на “Вихрен“, където 20 години по-късно треньорът Николай Вакареев ще посрещне и сина му Антъни.

  И ако Антон успява да се изкачи на почетната стълбичка на редица републикански първенства и да стане майстор на спорта, то пред Антъни са олимпийски стартове и световни шампионски титли. Той е един от тримата българи в цялата история на родния плувен спорт, участвали във финал на световно първенство. Тогава, едва 18-годишен, Антъни остава 8-ми. Сега се е прицелил в медал от олимпиада.

  21-годишният Антъни Иванов, когото в Бяла черква познават и като внука на Иво Гайдаров, вече е почетен гражданин на Павликени.

И макар Антъни сега да учи и тренира в САЩ, когато стане дума за националния химн, който ще звучи при златния му медал, баща и син са категорични: “Мила Родино” и нищо друго! Иначе двамата имат една мечта: някога Антъни да е на олимпиада с по-малката от сестрите си, която е първокласничка и вече тренира плуване. 

  Днес Антон Иванов е кандидат за народен представител. Част е от гражданската квота на “БСП за България” във Великотърновска област, защото иска всяко дете в България да има шанс да спортува. А също – и да плува. “Сега, казва той, масовият детски спорт се издържа от родителите. Те плащат такси, с които съществуват треньорите и клубовете. Но не всеки родител може да си позволи това. А и с таксата ще платиш заплатата на треньора. А откъде ще дойдат парите за нови басейни?”. И дава за пример Унгария, където специална програма, финансирана от държавния бюджет с 500 млн. евро, е осигурила басейн във всяко населено място с над 5 000 жители. “А у нас в цялата страна има не повече от 5 басейна, които стават за подготовка на състезатели”, споделя Антон Иванов. 

  Той е завършил история в Югозападния университет в Благоевград и има квалификационна степен “треньор” от Центъра за професионално обучение във Велико Търново. Живее в Бяла черква. Женен е и има три деца. Президент е на Футболен клуб “Удар” – Бяла черква. Дарител и спонсор на различни каузи и мероприятия през годините, Антон Иванов и не е отказвал помощ на никого.

 

Водоснабдяването, селските улици и домашният патронаж са трите задачи пред бъдещия депутат от община Павликени

 

  „В ЦЕРН делят атомни ядра, а в България още има села и квартали без канализация“. Тази реплика на водача на листата на “БСП за България” във Великотърновския избирателен район Явор Божанков особено пасва на ситуацията в община Павликени, смята Антон Иванов. Вече година и половина той е общински съветник в Павликени и добре познава проблемите на местните хора. 

  Изчислил е, например, че социалният патронаж е изключително важна услуга за застаряващото население на общината, но и крайно недостатъчна. В момента едва 250 възрастни жители на Павликени, Бяла черква и околните 18 села получават топла храна в домовете си. А крайно нуждаещите се самотни пенсионери са поне 3 пъти повече. 

Сериозен проблем е и водоснабдяването. Тръбите в Бяла черква са положени буквално преди 100 години: през 1922 г. Цанко Церковски – тогава министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството, урежда на родния си град заем за изграждане на водопровод. Загубите по тези стари тръби са над 80%, а в голяма част от домовете налягането е толкова слабо, че е невъзможно да се ползва душ. “През последните 11 години кметовете непрекъснато се натоварват с все повече и повече задължения, но никой не им отпуска бюджет, за да ги изпълняват”, обяснява Иванов. И дава за пример третия основен проблем в общината: уличната мрежа в селата, която е в ужасно състояние. 

 

Прочетена 1685 пъти