Вторник, 23 Март 2021 10:32

Синдикатите подкрепят икономическата програма на ВМРО

Доц. д-р Милен Михов, кандидат за народен представител от ВМРО и водач на листата в 4 МИР – Велико Търново, коментира срещата между представители на патриотичната организация и Конфедерацията на независимите синдикати в България

- Доц. Михов, кои са основните проблеми, по които имате „допирни точки“ с КНСБ?

- Налице са базисни съвпадения между програмата на ВМРО и меморандума на КНСБ за развитието на страната през следващите четири години. Увеличение на доходи и пенсии, ръст на минималната и средната работна заплата, защита на българската индустрия, българския работник и родното производство във всеки отрасъл, отпор на подмяната на историята и въвеждане на безплатни учебници за всички български ученици – това са все важни цели. От много години поддържаме нормален диалог с профсъюза, така че и от двете страни сме наясно за неотложната необходимост от по-сериозни промени в отлаганите във времето реформи. Вижданията ни за ръста на доходите и средната работна заплата в края на следващия мандат съвпадат почти на 100% – ние предлагаме тя да бъде 2 500 лв., а синдикалистите – 2 462 лв. Друга допирна точка е размерът на необлагаемия минимум, което е една разумна мярка. Освен това имаме съвпадение и на позициите относно повишаване на обезщетението за втората година от майчинството, което синдикатът предлага да бъде в размер на 60%.

- Имате ли някакви различия със синдикатите във връзка с икономическата програма?

- На този етап все още не можем да подкрепим позицията на синдиката за въвеждане на 15% данък печалба, въпреки че идеята е разумна. Опасенията ни на този етап са, че това ще предизвика реакция, която не знаем дали няма да вкара част от този бизнес обратно в сивия сектор. Фокусът на работа трябва да бъде за премахване на административния рекет над бизнеса. Докато властват партийният егоизъм и бюрокрация, докато няма ясно изразена воля да се спре с разделянето на бизнеса на наши и ваши, на червени и сини, и нулев данък да сложим, чужда инвестиция няма да дойде.

Важна тема, която ще бъде сериозно обсъждана и засега е спорна, е въпросът за пенсиите – как да осигурим най-справедливо повишаване на пенсиите. Едната група специалисти го виждат като преизчисляване, от синдиката се аргументират експертно, че при подобен подход 1,2 млн. пенсионери ще получат нула увеличение на пенсиите, а само другата половина от хората в третата възраст ще бъдат доволни. От КНСБ виждат справедливост в подхода с увеличаването на коефициента на всяка година стаж в личната формула на всеки пенсионер според изработените години и доход, върху който се е осигурявал. 

И тук искам да добавя още едно наше намерение, заложено като цел в програмата ни – въвеждане на ваучери за лекарства до 70 лв. на пенсионерите без странични доходи и в тежко здравословно състояние, както и ваучери до 100 лв. за всеки български гражданин, за да почива в български курорти и да се подпомогне туристическият бранш.

- През изминалия мандат изпълнихте дадените обещания в сферата на образованието. Каква ще бъде политиката по-нататък?

- Така е! С активната ни работа и сериозно заявени позиции постигнахме увеличение на учителските заплати и отстояхме необходимостта от патриотично възпитание в училище. За това получихме поздравление и от председателя на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, която апелира за въвеждане на безплатни учебници за учениците до 16 г., както е записано в Конституцията, но реално не е така. От ВМРО сме планирали и сме заложили в програмата си безплатни учебници не само до 16-годишна възраст, а до завършването на училище – за всички деца от 1 до 12 клас. Г-жа Такева разчита на помощта ни и за учебниците по история за 6 и 11 кл., в които е записано, че благодарение на присъствието на нашите съседи ние сме си обменяли опит във връзка с обичаите, което е жалко. Аз бих добавил – исторически невярно. Разбира се, че ще обърнем сериозно и безкомпромисно внимание на учебниците и това също е предвидено да се случи в програмата ни. 

В следващия мандат ще настояваме за засилване възпитателната роля на българското училище. Преразглеждане на учебните програми, въвеждане на един учебник по общообразователните предмети, подготвяне на младежите за отбрана на страната, за действия в условия на кризи и бедствия ще са важните акценти в нашето управление. 

 

Прочетена 839 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.