Вторник, 04 Май 2021 20:05

Със своя компютърна игра Димитър Георгиев се класира на финала на ИТ олимпиадата

Димитър Георгиев е ученик в VI клас при СУ „Бачо Киро“ – Павликени и за втора поредна година участва в олимпиадата по информационни технологии, където областната комисия двукратно го предлага за участие в националния кръг.

Миналогодишният му проект е на тема „Космическа мисия“ и представлява визуализация на Слънчевата система с програмата за 3D анимации Unity 3D. Тогава националната комисия обаче не го допуска до финал, което амбицира Димитър да се подготви за следващата учебна година още по-добре.

През м. март 2021 г. се проведе дистанционно областният кръг на тазгодишната олимпиада по ИТ, на който журито отново го класира напред с 91 точки от максимални 100. Решението на националната комисия да допусне до финал неговото предложение е повече от изненада, тъй като проектът на Димитър измества класирания на първо място в областта проект в направление „Мултимедия“ на ученичка от СУ „Н. Катранов“ – Свищов.

Проектът му „Опазване на околната среда“ представлява мултимедийна игра, в която потребителят трябва да почисти гората като събере всички отпадъци. Получават се различен брой точки в зависимост от вида на събрания отпадък. Програмистката и дизайнерската работа по проекта включват проектиране на терена, създаване на обекти – дървета, отпадъци, програмиране на скриптове за движение на героя и камерата, за събиране на отпадъците, за менюто и за отчитане на резултата. Всички обекти, скриптовете към тях и текстурите са авторски. Играта има инсталация. Движението на героя по терена става с клавишите W, A, S и D, както в повечето компютърни игри. Събирането на отпадъка става с щракване с мишката. Всеки вид отпадък носи различен брой точки: опаковка от чипс – 1 т., кенче от газирана напитка – 5 т. и стъклена бутилка – 10 т. Играта приключва при достигане на максимален резултат 88 точки. Като развитие на проекта Димитър предвижда да направи няколко нива с увеличаваща се трудност, например за определено време да се изпълни задачата.

 

Прочетена 668 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.