Вторник, 01 Юни 2021 17:22

Исторически музей – Павликени показа изложбата "100 години Павликенска гимназия"

Изложбата "100 години Павликенска гимназия" беше открита в Исторически музей – Павликени по повод Международния ден на музеите – 18 май. Тя е организирана съвместно със СУ "Бачо Киро" и любезното съдействие на Държавен архив – Велико Търново. В експозицията са включени постери и предмети, разказващи столетната история на Павликенската гимназия, нейните върхове и славни страници.

На откриването присъстваха народният представител Явор Божанков, председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски, заместник-председателят на ОС – Павликени д-р Венцислав Георгиев, заместник-кметовете на община Павликени инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова, общински съветници, бивши и настоящи учители и възпитаници на училището. 

Директорът на СУ „Бачо Киро“ Петя Неделчева и Христо Кавалски поздравиха гостите на изложбата и отбелязаха значението на гимназията в съвременния глобален свят. 

Директорът на Исторически музей – Павликени Елена Христова припомни на присъстващите историческия път на гимназията и нейната роля за образователното, общественото и икономическото развитие на Павликени и околните селища.

През далечната 1920 г. в с.Павликени са разкрити първите гимназиални класове, дали начало на Пълната смесена гимназия „Княгиня Мария-Луиза“, наречена днес Средно училище „Бачо Киро“.

Вековният юбилей на СУ „ Бачо Киро“ е повод да се припомни значението на училището за възпитанието и обучението на хиляди павликенчани, прославили малкия град в страната и чужбина и реализирали се в различни области на знанието.

 

Прочетена 463 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.