Печат на тази страница
Понеделник, 19 Юли 2021 11:40

С пищен концерт-спектакъл с. Караисен чества 153 години от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

   За втора поредна година емблематичната първа битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, състояла се в лозята на с. Караисен, бе чествана с пищен концерт-спектакъл, светлинни ефекти, патриотична музика, български народни песни и танци. Близо 100 артисти, самодейци и професионалисти, немалка част от които деца, взеха участие в празничната програма. В основата на организацията на празника бяха Кметство с. Караисен, НЧ „Добра надежда – 1896” и Цвета Галунова – радетел за селото.

   Мероприятието бе уважено от представители на редица отговорни институции. Официални гости на събитието бяха заместник областният управител Станислав Николов, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет на Павликени Христо Кавалски, заместник-председателят на Общинския съвет Венцислав Георгиев и проф. Тодор Галунов. 

   В тържественото си слово инж. Манолов сподели: „Героите от битките в павликенския край остават в народната памет като хора, готови на всичко, дори да жертват живота си за свободата на своя народ. Малцина организират такива мащабни и хубави тържествени чествания, каквито правите вие в с. Караисен. Затова винаги е удоволствие да бъда сред вас и да почетем заедно годишнината от сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Да живее България! Да пребъде Караисен!”

   „С легендарния си подвиг четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа разпалва и утвърждава волята за извоюване на свободна и независима България. Тази битка е първата стъпка в епичната национална борба за свободна България. Използвам възможността да изразя уважение към всички вас, които вложихте усилия за организирането и провеждането на това честване. Приемете моите най-искрени пожелания за здраве и спорна работа в бъдещи подобни инициативи“, тези думи бяха част от обръщението на заместник областния управител Станислав Николов.

   С думите: „Те дадоха най-скъпото, което имаха – живота си – за България!”, завърши речта си проф. Тодор Галунов.

   На емблематичния паметник тържествено бяха поставени цветя и венци от Областна администрация, Община Павликени и Кметство Караисен.

   В празничната програма участие взеха децата от ДТА „Болярче” – Велико Търново, които изиграха специално подготвен фолклорен танц, посрещнат и изпратен с бурни аплодисменти. С литературно-музикална програма се включиха и децата от ДГ „Караисен” и самодейците от Народно читалище „Добра надежда – 1896”.

   Кулминацията на вечерта беше участието на ФТК „Плетеница”. Програмата започна с рецитиране на стихотворението „Хаджи Димитър” лично от ръководителя на големия фолклорен клуб Николай Корчев от балкона на читалището, пред което бяха сцената и гостите. Интересният замисъл впечатли със символичната си връзка с висотата на подвига на героите, дали живота си за България. Концерт-спектакълът продължи над един час. През цялото време публиката бе изцяло разтърсена от зрелищното шоу, хореографията, народните песни, танци и светлинни ефекти. Танцовият спектакъл на „Плетеница” показа как се съхраняват българската фолклорна традиция, българските обичаи и българският народностен дух. 

    За всички гости на събитието имаше осигурен кетъринг от верига супермаркети „Абсолют +” и вино от местната винарска изба „Грозд”. В края на емоционалната вечер се изчетоха имената на загиналите в паметната битка и след едноминутно мълчание последва празнична заря, която постави край на официалната програма. Изви се празнично дълго хоро, в което заедно танцуваха гостите и участниците в събитието.

   „За мен е огромна радост, че много отговорни институции уважиха нашия празник. Присъствието на заместник областния управител Станислав Николов, кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателя на Общинския съвет Христо Кавалски, заместник-председателя Венцислав Георгиев, както и на другите обществени личности и представители на различни институции бе показателно за значимостта на с. Караисен за областта и общината.

   Народните танци и песни са връзката между поколенията и епохите. Те ни пренасят в един отминал свят, като същевременно помагат да вземем всичко хубаво от това отминало време и да го пренесем днес в нашето битие. Желая и силно се надявам да продължим и превърнем в традиция този хубав празник. Днес за втори път една моя мечта стана реалност. Нещо голямо се случи в Караисен. Сърдечно благодаря на всички участници в събитието! За мен е чест и удоволствие, че един голям професионалист, какъвто е Николай Корчев – ръководител на ФТК „Плетеница”, сътвори този прекрасен концерт. Благодаря още на неговата колежка – хореографката Ваня Гавраилова, която също помагаше в разучаването и подготовката на танците, на Наталия Билчева, която се грижеше за хоровите изпълнения, на графичния ни дизайнер Даниела Минева, на всеки един от онези 40 усмихнати хора от „Плетеница”, които се раздадоха на сцената, на децата от ДТА „Болярче” и техните ръководители Борислава Трифонова и Марио Владимиров.”

   Разбира се, за да се осъществи мероприятие като това, огромна и неоспорима заслуга имат спомоществователите. Сърдечни благодарности към Община Павликени в лицето на целия й екип и лично на нейния кмет инж. Емануил Манолов, МКБППМН към Община Павликени в лицето на Георги Филипов, ОППК „Възраждане-92” и председателя й Ивайло Боянов, супермаркети „Абсолют +” и винарска изба „Грозд”, сподели Цвета Галунова, която бе в основата на организационния екип заедно с Кметство Караисен и НЧ „Добра надежда – 1896”.

 

Прочетена 232 пъти