Вторник, 09 Ноември 2021 05:15

Христо Кавалски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ Предложенията на БСП отразяват интереса на цялото общество

– Провежда се трета кампания за парламентарни избори за една година, а с увеличени цени са горивата, хранителните стоки; разразява се и здравна криза. Какво предлага „БСП за България“ за решение на тези проблеми?

- Единствено „БСП за България“ има изработен антикризисен план за първите сто дни на управление. Имаме конкретно решение за всеки проблем. Имаме краткосрочни и дългосрочни решения. Сред спешните са въвеждането на целева субсидия за семействата с ниски доходи, които са затруднени да отопляват домовете си; въвеждане на схеми за отложено плащане на високите сметки; да се намали ДДС от 20% на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители, вкл. фирми и семейства; да се компенсират разликите в цената на тока, газта и парното, в сравнение със заложените в бюджета, за държавните и общинските заведения, които предоставят публични услуги от обществен интерес като училища, детски градини, социални домове и др.; въвеждане на мерки за преразпределение на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия между семействата и бизнеса.

Сред социалните ни мерки бих откроил безплатните лекарства за деца до 14 години, намаляване ставките на ДДС на 9% за основни храни, напр. хляб, месо, мляко, яйца и др., и нулев данък върху доходите от труд за младежите до навършване на 26 години.

Наред с това трябва да се започне работа и по по-големите идеи като диверсификацията на газопреносната ни мрежа, конкретно връзката с Гърция, преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните региони на страната, да повишим разходите за образование и култура, така че те да достигнат съответно 5 % и 1 % от БВП.

БСП категорично подкрепя развитието на ядрената енергетика като едно от условията за енергийна сигурност и стабилизация на цените. 

Всичко това показва, че БСП разполага с експертния потенциал, какъвто не е налице при всички политически играчи на тези избори. Нямаме време да си играем повече на проба и грешка. В кризисни времена са ни нужни политици, които имат опит да се справят с тежките решения.

- Много българи са обезверени и дори казват, че няма да гласуват. Защо е важно да отидат до изборните секции?

- Отказът от гласуване налива сили на ГЕРБ, които все още имат много силни позиции. С тях се свързват редица медийни разследвания за корупция от последните години. Наблюдаваме и вълна за крайнодесните партии, които призовават за разделение в обществото ни. Не бива да забравяме и купуването на гласове, което не е пресечено напълно, въпреки усилията на служебното правителство.

Всичко това означава, че ниската избирателна активност ще създаде парламент на контролирания вот и корпоративните интереси. Има опасност и следващият парламент отново да не състави правителство, ако е прекалено шарен. При висока активност всички тези проблеми се блокират, така че – гласувайте!

– Какъв е залогът на тези избори?

- Залогът е да надделее разумът. Народът ни не бива да търси лесни и бързи решения, а градивност. Още в първия ден новият парламент трябва да започне работа по бюджета за 2022 г. За тази работа трябва опит. Аз мога да помогна чрез познанията си за местното самоуправление и да защитавам интересите на общините при формирането на държавния бюджет.

Наистина тези избори са съдбоносни за България и знам, че обществото ни ще вземе изпита по българщина.

Във всяко от направленията на социалната политика са необходими промени с цел защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, на младите, социално слабите и пенсионерите.

Нашите "червени линии" отразяват интереса на цялото общество и затова имаме основание да очакваме този път успешно формиране на коалиционно правителство. Колкото е по-голяма подкрепата на избирателите за номер 33, толкова ще бъде по-голям шансът за сформирането на адекватно управление на страната.

– От какви решения в условията на икономическа и здравна криза се нуждаят местните хора? Какво Ви казват по време на предизборните срещи? Кои местни инициативи и проекти настояват да подкрепите?

– Хората трябва да усетят подкрепа от държавата във всеки сектор – здравеопазване, образование, икономика, политика за доходите. Това означава незабавна помощ за най-бедните, но и за бизнеса, който вече втора година търпи ограничения и загуби.

Казвам го, защото всеки втори въпрос към мен е относно ниските доходи.

Местните хора се вълнуват от завършването на двете автомагистрали – „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“. При все повече срещи хората ми разказват с тъга, че децата им са в чужбина. Значи не усещат, че със собствените си сили и умения могат да постигнат добър живот в България. Усилено ще работя за преодоляване на това. Младите хора са сред приоритетите ми и независимо дали става дума за намаляване на данъка върху доходите им, отделяне на повече средства за училищата, създаване на информационно-консултативни центрове в по-малките градове или директни финансови стимули при раждане и отглеждане на дете – всичко това са важни теми, които цялата група на БСП ще отстоява

Чрез работа с младежите можем да спрем и тенденцията да бъдем най-застаряващата и най-бързо топящата се нация. Предвиждаме 6 500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете за семейства, в които поне единият родител е социално осигуряван за последните 24 месеца. Нови 6 500 лв. за майки студентки във висшите училища. Помощ за семействата е и предложението ни лекарствата за деца до 14-годишна възраст да са безплатни. 

Семейното подоходно облагане – за всяко дете 500 лв. от дохода на семейството да са необлагаеми. 

За да се случи всичко това, подкрепете мен и „БСП за България“, като гласувате с номер 33 в бюлетината и преференция 102.

 

Прочетена 1019 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.