Петък, 26 Ноември 2021 08:06

Четирима оперни таланти получиха наградата "Никола Гюзелев"

Събитието отбеляза 85 години от рождението на Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му в Софийската опера. Община Павликени спонсорира наградата от учредяването й

Новите лауреати на международната награда „Никола Гюзелев“ са четирима оперни певци с талант и блестяща международна кариера – мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент маестро Густав Кун.

Наградите бяха връчени по време на специално събитие в Софийската опера, с което бяха отбелязани 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец и артист Никола Гюзелев. Маестро Гюзелев е почетен гражданин на Павликени, комендатор на Италианската република, доктор хонорис кауза на БАН, удостоен е с престижната награда „Златен Джузепе Верди“ за заслугите му в белкантото и с много други отличия в България, Италия, Франция и други страни.

Четвъртото издание на международната награда за оперно и изобразително изкуство за 2021г. на името на големия изпълнител е подкрепено от Община Павликени. Организира се от фондация „Никола Гюзелев“.

Официалното събитие започна с връчване на Международната награда „Никола Гюзелев 2021“ на новите лауреати, придружена от поздравителни адреси на официални гости, и продължи с оперни и музикални изпълнения на наградените таланти под съпровода на хора и оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на маестро Сергио Олива, вече лауреат на Международната награда „Никола Гюзелев 2017”.

„Престиж е за Община Павликени, че заедно с фондация „Никола Гюзелев“ можем да връчим награди на четирима изявени творци и да стимулираме тяхното артистично развитие. Радвам се, че заедно можем да бъдем опора за изкуството в една година, белязана от тежка пандемия“, каза по повод награждаването кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. 

„Радваме се, че успяхме да осъществим този паметен концерт! Много сме благодарни, че въпреки утежнената пандемична обстановка, всички лауреати от конкурса участваха вдъхновено, представяйки ни най-доброто от себе си! Признателни сме и на нашите приятели, близки, колеги, музикални дейци и артисти, които тази вечер почетоха с присъствието си 85-та годишнина от рождението на Никола Гюзелев! Вярвам по своему, че баща ми тази вечер бе тук с нас! Може би и това евентуално негово присъствие създаде в залата една особена емоционалност, сякаш бе предизвикана сред нас атмосфера на обща съпричастност към красотата на музиката, която бликаше от сцената!“, каза Адриана Гюзелева, дъщеря на Никола Гюзелев.

Събитията по случай 85-годишнината на Маестро Никола Гюзелев се осъществяват благодарение съвместната работа на фондация „Никола Гюзелев“, Българска академия на науките, Софийска опера и балет, в сътрудничество с Италиански културен институт, Община Павликени, Държавен културен институт към МВнР, Държавна агенция за българите в чужбина, Биенале „Артемидия” – Рим и под патронажа на Министерство на културата на България.

 

 

Прочетена 395 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.