Понеделник, 03 Януари 2022 17:57

Зачестяват случаите на телефонни измами

Поради зачестилите случаи на телефонни измами, РУП-Павликени напомня най-честите схеми чрез позвъняване на домашен телефон. 

При първата непознато лице се представя за доктор, който Ви уведомява, че Ваш близък или роднина, който е претърпял катастрофа или се нуждае спешно от лечение в чужбина. За целта е необходима голяма сума пари. Докторът Ви казва да предадете сумата на човек, когото той лично ще изпрати до адреса Ви или до определено място. Докато пристигне въпросното лице измамникът поддържа постоянна връзка с Вас. След предаване на исканата сума контактът с Вас се преустановява. 

При друга схема непознато лице се представя за полицай и Ви казва, че се извършва полицейска акция за залавяне на измамник, който се намира в близост до Вашия имот. Полицаят иска съдействие от Вас да предоставите определена сума, която да предадете на измамника, когото търсят. Малко след обаждането на полицейския служител по телефона се обажда друго лице, което се представя за измамник и иска от Вас пари по спомената по-горе схема с лечение на ваш близък. След като приключите разговора, по телефона се обажда отново първото лице и Ви дава указания как да съдействате на полицията и къде да оставите искана сума, за да може да бъде заловен извършителя.

При обаждания от непознати номера, които искат от Вас пари, затворете телефона и се обадете на Ваши близки и роднини, уведомете кмета на населеното място, обадете се на тел. 112, за да уведомите за проведения телефонен разговор.

 Не давайте пари на непознати за вас лица по никакъв повод!

 

Прочетена 65 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.